Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Συμφώνησαν στην Υεμένη

Reuters

ΣΑΝΑΑ. Συμφωνία με πολλά ερωτήματα επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Υεμένη, ύστερα από φορτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας προς όλες τις πλευρές. Στον βαθμό που η αρχική συμφωνία οδηγήσει σε επίσημη υπογραφή, εξέλιξη που δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη, παραμένει άγνωστο αν θα σταματήσουν οι μαζικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και τρεις μήνες τη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση του επί 32 χρόνια προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ εντός ενός μηνός από την υπογραφή της, με αντάλλαγμα αμνηστία για τον ίδιο και την οικογένειά του. Σε μια ένδειξη ότι οι ασάφειες γύρω από το σχέδιο παραμένουν, αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενδέχεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους στο Ριάντ. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ηγεμονική δύναμη του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι το συμβούλιο θα απευθύνει πρόσκληση για επίσημη τελετή υπογραφής στο Ριάντ τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει διακανονισμός και υπογραφή συμφωνίας. Oσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαζίντβα, εκ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που φέρεται, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου Reuters, ως κορυφαίος υποψήφιος για τη διοίκηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο σχέδιο αφότου έλαβαν διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πρεσβεία στη Σανάα ότι πράγματι ο Σάλεχ θα παραιτηθεί ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ομως οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους των περισσότερων πόλεων της Υεμένης, παρά την αιματηρή καταστολή, ζητούν βαθύτερο εκδημοκρατισμό και παραπομπή του Σάλεχ στη Δικαιοσύνη, και όχι κάποια συμφωνία που θα διατηρεί την παρούσα μορφή κυβερνητικών υπερεξουσιών με άλλα πρόσωπα.

«Θα δούμε εντεινόμενο χάσμα ανάμεσα στην ανεπίσημη αντιπολίτευση (τις διαδηλώσεις) και την επίσημη αντιπολίτευση», εκτίμησε ο διευθυντής του ινστιτούτου Μπρούκινγκς στην Ντόχα του Κατάρ, Σαντί Χαμίντ. Ο Χαμίντ εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση «έχει ξεφύγει κατά πολύ από τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.