Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Wikileaks: Yποστηρικτές του Μάνινγκ κατηγορούν τον Ομπάμα

Για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του 23χρονου πρώην αναλυτή πληροφοριών στο Ιράκ.

Μια ομάδα υποστηρικτών του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του Αμερικανού που φέρεται να έδωσε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του προσέβαλε το τεκμήριο της αθωότητας του νεαρού στρατιώτη.

Ο Λευκός Οίκος ωστόσο αμφισβητεί αυτήν την «ερμηνεία» των δηλώσεων του προέδρου.

Το «δίκτυο υποστήριξης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ» έδωσε στη δημοσιότητα έναν βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο. Στις εικόνες φαίνεται ο Ομπάμα να συνομιλεί με ένα μέλος του δικτύου για το θέμα του Μάνινγκ.

«Εάν μετέδιδα πληροφορίες χωρίς να έχω την άδεια, θα παρέβαινα το νόμο. Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των νόμων», εξηγεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο βίντεο.

«Μα, δεν είχε την ευθύνη να αποκαλύψει...;» προσπαθεί να ρωτήσει ο συνομιλητής του, οπότε ο Ομπάμα τον διακόπτει με τη φράση: «Παραβίασε το νόμο!».

Το δίκτυο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ο Ομπάμα κήρυξε ένοχο τον Μάνινγκ προτού διεξαχθεί η δίκη του στο στρατοδικείο. «Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο αρχιστράτηγος» του στρατού, σχολίασε ο νομικός Κέβιν Ζίσε. «Το (στρατιωτικό) δικαστήριο που θα αποφασίσει για την αθωότητα ή την ενοχή του Μπράντλεϊ Μάνινγκ θα αποτελείται από αξιωματικούς υπό τις διαταγές του (...) Οι αξιωματικοί θα αντικρούσουν τον αρχηγό τους;» διερωτήθηκε ο Ζίσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βιέτορ, υποστήριξε ωστόσο ότι ο Ομπάμα «δεν εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη επί της ενοχής ή της αθωότητας του στρατιώτη Μάνινγκ», απλώς «υπογράμμιζε γενικά ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών χωρίς άδεια είναι παράνομη ενέργεια».

Ο 23χρονος Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, κατηγορείται για «συνωμοσία με τον εχθρό» και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.