Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν 35 ανθρώπους στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από επίθεση των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση των Ταλιμπάν, από την επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, σε τράπεζα στο Τζαλαλαμπάντ, στην οποία είχαν σκοτωθεί 38 άνθρωποι.

Μετά την επίθεση, 13 ακόμη άνθρωποι αγνοούνταν. Περισσότεροι από 100 Ταλιμπάν επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό και αντιαρματικά βλήματα εναντίον εργοταξίου, σε απομακρυσμένη περιοχή στην επαρχία Πάκτια, στο ανατολικό Αφγανιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν. «Πρόκειται για πολύ απομακρυσμένη περιοχή χωρίς παρουσία της αστυνομίας. Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, Αμπντούλ Γκαφάρ Σαχί. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση.

Τη στιγμή της επίθεσης, στο εργοτάξιο, το οποίο είχε στηθεί από εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή δρόμου 27 χλμ., την οποία χρηματοδοτούσε η νατοϊκή ομάδα ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, βρίσκονταν 85 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και 65 φρουροί από τα γύρω χωριά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η επίθεση που εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με τους φρουρούς του εργοταξίου διήρκεσε περί τις πέντε ώρες αφότου οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν από παρακείμενο λόφο. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι ελέγχεται από το δίκτυο Χακάνι, ανεξάρτητο τρομοκρατικό δίκτυο το οποίο συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Εδρα του δικτύου, του οποίου ηγείται ο ασθενής πλέον Τζαλαλουντίν Χακάνι και ο γιος του, Σιραχουντίν, είναι οι γειτονικές περιοχές του Πακιστάν, όπου επικρατεί ανομία. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της άνοιξης, οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι θα εξαπολύσουν επίθεση την άνοιξη, εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της αφγανικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανέμεναν ότι οι Ταλιμπάν θα προβούν σε μείζονες επιθέσεις σε εργοτάξια όπως έκαναν και στο παρελθόν όπου απήγαγαν και εργαζόμενους σε αυτά.

Εν τω μεταξύ, χθες, συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι διαδηλώσεις στην πόλη Ταλοκάν, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος 12 διαδηλωτών και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων, κατά τη διάρκεια έντονων συγκρούσεων με την αστυνομία. Τις οργισμένες διαμαρτυρίες είχε προκαλέσει νυχτερινή επιχείρηση του ΝΑΤΟ, λίγες ώρες νωρίτερα, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Οι 3.000 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών- διαδηλωτές στο Ταλοκάν φώναζαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση και αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και ορισμένοι εξ αυτών ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/05/2011_442737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.