Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Θετικά σημάδια στο Αφγανιστάν

Tου David Ignatius αρθρογράφου της Washington Post

Η εποχή των «εαρινών επιχειρήσεων» έχει αρχίσει στο Αφγανιστάν, με σχεδόν καθημερινές θανατηφόρες επιθέσεις. Την ίδια ώρα, όμως, διπλωμάτες διαβλέπουν «θετικά σημάδια», για σταδιακή εμφάνιση διαπραγματευτικού πλαισίου με τους Ταλιμπάν.

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά τη μεσολάβηση της Γερμανίας σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ταγιάμπ Αγά, αξιωματούχου των Ταλιμπάν, που είχε κάποτε στενές σχέσεις με τον μουλά Ομάρ. Οι υπό γερμανική αιγίδα συνομιλίες αποκαλύφθηκαν την Τρίτη από το περιοδικό Spiegel, ενώ την είδηση μου επιβεβαίωσε καλά πληροφορημένη αμερικανική πηγή.

Ο Αγά περιγράφεται από το περιοδικό Spiegel ως ο «προσωπικός εκπρόσωπος του μουλά Ομάρ». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι ότι αυτός είναι όντως ο ρόλος του Αγά, ενώ προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν ο Αγά μιλά εξ ονόματος του μουλά Ομάρ και της «σούρα» (συμβούλιο γερόντων) της Κουέτα ή για κάποια φράξια της ή ακόμη εάν ενεργεί χωρίς έγκριση. Σε κάθε περίπτωση, ο Αγά μπορεί να αποδειχθεί ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής των Ταλιμπάν, ύστερα από δύο χρόνια προσπαθειών από την αμερικανική κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η γερμανική διαμεσολάβηση καθοδηγήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τον Μάικλ Στάινερ, βετεράνο διπλωμάτη και ειδικό απεσταλμένο της χώρας του σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Η Γερμανία ελπίζει τώρα ότι οι διπλωματικές της προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής για το Αφγανιστάν στη Βόννη τον Δεκέμβριο.

Η δεύτερη θετική τάση αφορά τη σύγκλιση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη στήριξή τους για τις συνομιλίες αυτές. Σημαντικό σημάδι αυτού υπήρξαν οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Σινγκ στις 13 Μαΐου στην Καμπούλ. Ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στη «διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης», λέγοντας ότι η Ινδία «θα σεβαστεί τις αποφάσεις σας».

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαλμάν Μπασίρ χρησιμοποίησε ανάλογη γλώσσα τη Δευτέρα, στηρίζοντας την «υπό αφγανική ηγεσία και κηδεμονία» ειρηνευτική διαδικασία. Ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει τον Απρίλιο στην Καμπούλ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γκιλάνι και ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός Καγιανί. Εκ πρώτης όψεως, ελάχιστες διαφορές χωρίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ, της Ινδίας και του Πακιστάν στο αφγανικό, καθώς όλοι τους καταδικάζουν τη βία, απορρίπτουν την Αλ Κάιντα και στηρίζουν το σύνταγμα του Αφγανιστάν.

Οι τριβές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αποτέλεσαν παλαιότερα τη σοβαρότερη τροχοπέδη στην επίτευξη συμφωνίας στο Αφγανιστάν. Αυτή τη φορά, όμως, Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ επέλεξαν τον διάλογο, με διμερείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Φυσικών Πόρων.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ στην Καμπούλ δεν εξασφάλισε προβολή στον δυτικό Τύπο. Διπλωμάτες επεσήμαναν, όμως, το παρακάτω εδάφιο: «Ελπίζουμε ότι το Αφγανιστάν θα μπορέσει να οικοδομήσει πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, που θα ευνοήσει τις προσπάθειες δημιουργίας κράτους». Την ελπίδα αυτή μοιράζεται και ο Μαρκ Γκρόσμαν, ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, που προωθεί μία «διπλωματική αναγέννηση» σε διάφορα μέτωπα.

Τρίτη θετική τάση είναι αυτή που σημειώνεται στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Η υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχία εγκαινίασε την παρούσα επιχειρησιακή περίοδο, «εκκαθαρίζοντας» τα προπύργια των Ταλιμπάν στις επαρχίες της Κανταχάρ και της Χελμάντ και αυξάνοντας τη στρατιωτική πίεση πάνω στους αντάρτες.

Συνεντεύξεις που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο Διεθνές Συμβούλιο Ασφάλειας και Ανάπτυξης με 1.400 Αφγανούς τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες σε 9 από τις 14 περιφέρειες πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί κερδίζουν τον πόλεμο. Στις προβληματικές νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Σε μικρότερο δείγμα ερωτηθέντων μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν, 68% από αυτούς χαρακτήρισε την εξέλιξη «καλή είδηση».

Η μάχη του Αφγανιστάν στρέφεται τώρα στον «βρώμικο πόλεμο» νυχτερινών επιχειρήσεων Αμερικανών κομάντος κατά της ηγεσίας των Ταλιμπάν, καθώς και στις αντεπιθέσεις μαχητών Ταλιμπάν εναντίον Αφγανών κρατικών αξιωματούχων. Αν και είναι δύσκολο να διαγνώσουμε ποιος έχει το πάνω χέρι στην αντιπαράθεση αυτή, ο πόλεμος φθοράς είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη διπλωματική λύση που όλοι επιθυμούμε.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν δημιούργησε ευκαιρία επίλυσης περιφερειακής διένεξης, της οποίας ο εμπνευστής και ιδεολογικός μέντορας δεν υπάρχει πια. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κι άλλα θετικά σημάδια δείχνουν προς την κατεύθυνση της αφγανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με περιφερειακή υποστήριξη. Αν και ο κ. Γκρόσμαν -σε αντίθεση με τον εκλιπόντα προκάτοχό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ- επιλέγει συγκρατημένη στάση, μακριά από τη δημοσιότητα, η μέθοδός του μοιάζει να αποδίδει καρπούς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/05/2011_443899

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.