Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η λογική του Ταγίπ Ερντογάν >Το περίεργο φλερτ με το ΝΑΤΟ και η κακομεταχείριση των Κούρδων

ΤΟΥΒΙLLΜΑLLΙΝSΟΝ
Η Τουρκία μοιάζει να είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (με την ελαφρώς σεμνότυφη εξαίρεση της προεκλογικής Γερμανίας) η οποία είχε τα κότσια να κριτικάρει τους πρόσφατους «συμμαχικούς» βομβαρδισμούς εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου, παρά το όποιο περίεργο διπλωματικό της «φλερτ» με το ΝΑΤΟ και τον φόβο της να αποκαλυφθεί ότι κακομεταχειρίζεται τους Κούρδους της.


Ο Ερντογάν, μάλιστα, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βλέπει τη Λιβύη ως πηγή πετρελαίου, χρυσωρυχείων και υπογείων θησαυρών, και θεωρεί ότι η συμπεριφορά της υπολείπεται συνειδήσεως. Ακόμη και οι συνήθως ρωμαλέοι Ρώσοι απείχαν της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιθανώς επειδή η Ρωσία θα επωφεληθεί από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Και η Ελλάδα, με το ελεγχόμενο από την Τρόικα νέο-οθωμανικό κλεπτοκρατικό καθεστώς της, έχει φυσικά ήδη προσφέρει μία φρεγάτα, ένα ιπτάμενο ραντάρ, ένα ελικόπτερο Super Ρuma καθώς και τη χρήση διαφόρων βάσεών της για να βομβαρδιστεί καλύτερα η Λιβύη - κι όλα αυτά από μια χώρα η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό εκπαίδευε Λίβυους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών! Η Ελλάδα μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να συνθηκολογεί κιόλας με τους επιλεγόμενους αντάρτες.

Είναι κρίμα που η ελληνική Κ υβέρνηση δεν έχει συντονίσει την πολιτική της με εκείνες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Κύπρου και της Τουρκίας (αφήνοντας κατά μέρος ενδεχόμενες επιπλοκές με την τελευταία σχετικά με τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο), δεδομένου ότι όλες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στον βομβαρδισμό της Λιβύης. Επίσης φαίνεται να υπολείπεται ακόμη και της κοινής λογικής την οποία επιδεικνύει ο Ερντογάν.

Αντ’ αυτής, η Ελλάδα φοβάται μήπως και εκνευρίσει τον Σαρκοζί κατά τη ματαιόδοξη αναζήτηση δόξας στην οποία έχει επιδοθεί προεκλογικώς. Η στάση Σαρκοζί δεν είναι παρά μια οπορτουνιστική επί τόπου μεταβολή, δεδομένης της εν γένει στάσεως της Γαλλίας κατά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, όταν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο πρόεδρος Σιράκ απέδειξαν ότι είχαν κότσια, αντιτιθέμενοι ανοικτά στον παράνομο εκείνο πόλεμο. Αυτή η πολεμοχαρής περιπέτεια είναι ενδεικτική μιας προσπάθειας εκ μέρους των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας να ελέγξουν τη Μεσόγειο μέσω μιας περιέργως επιλεκτικής και ύποπτης επιθέσεως εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Ρωσία παρατηρεί προσεκτικά και θα δράσει όταν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Όσο για την Ελλάδα, η διπλωματία της θα μπορούσε να μάθει ένα-δυο πραγματάκια από τους Τούρκους, ανεξαρτήτως της όποιας λανθασμένης και παράνομης πολιτικής τής τελευταίας όσον αφορά στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Ενώ η Αγγλία και η Γαλλία ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε στρατιωτικούς τσαμπουκάδες -όπως έκαναν και στη Γιουγκοσλαβία- και οι ΗΠΑ πυροδοτούν τους Τόμαχόκ τους και απογειώνουν τα βρόμικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους ισχυριζόμενες ότι δεν παίζουν κεντρικό ρόλο, το σαουδαραβικό αστυνομικό κράτος δεν επιτρέπει καν διαδηλώσεις, κι από την άλλη τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Υεμένης και του Μπαχρέιν εκτελούν εν ψυχρώ δεκάδες διαδηλωτών στις πόλεις τους.

Από την άλλη, πάλι, η Λιβύη δεν φιλοξενεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ -όπως κάνει το Μπαχρέιν- ούτε και πληρώνει δισεκατομμύρια για την αγορά βρετανικών και αμερικανικών οπλικών συστημάτων -όπως η Σαουδική Αραβία. Δύσκολα βομβαρδίζεις τόσο καλούς πελάτες…

Αν και η παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών είναι επίμεμπτη, θα ήταν λιγότερο υποκριτικό αν η «Συμμαχία των Προθύμων» βομβάρδιζε τον οίκο τον Σαούντ, την Υεμένη, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ξεπερνούν εκείνες της Λιβύης.

*Μετάφραση στα Ελληνικά: Θοδωρής Μπουχέλος

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ
Θα άξιζε επίσης να υπογραμμίσουμε το πώς οι δήθεν «διαδηλωτές» (πολλοί εκ των οποίων είναι μη-Λίβυοι προβοκάτορες) απέκτησαν τα όπλα τους από την αρχή, και γιατί εξακολουθούν να επιτίθενται ενώ υπάρχει η υποτιθέμενη «εκεχειρία». Στο πλαίσιο αυτό, ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε τον Σαντάμ Χουσέιν και τον πόλεμο που εκείνος κήρυξε εναντίον του Ιράν με το μικροποσό των 25.734.469.885 δολαρίων και … 80 σεντ, σύμφωνα με τον υπέροχο Ρόμπερτ Φισκ.

Οι εταιρείες όπλων θα πρέπει να το γλεντάνε, πάντως, γνωρίζοντας ότι όλο το υλικό που ξοδεύεται θα αντικατασταθεί και ότι το όποιο μετα-κανταφικό κράτος-πελάτης (εάν η «συμμαχία» κατορθώσει να σκοτώσει εκείνον και τους γιους του) θα παραγγείλει αμέσως κι άλλα όπλα. Οι μεγαλομέτοχοι ορισμένων πετρελαϊκών εταιρειών ήδη ξερογλείφονται στη σκέψη των κερδών που πρόκειται να αποκομίσουν.

Μήπως όταν βρετανικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τους άοπλους διαδηλωτές στο Ντέρι της Ιρλανδίας την «Ματωμένη Κυριακή», όλη αυτή η επιλεγόμενη «διεθνής κοινότητα» σήκωσε το δαχτυλάκι της να κάνει το παραμικρό; Α, το ξέχασα: κι ο Καντάφι τους Ιρλανδούς πολεμιστές της ελευθερίας βοηθούσε… Και μήπως όλη αυτή η επιλεγόμενη «διεθνής κοινότητα» έκανε κάτι συγκεκριμένο για να σταματήσει τη γενοκτονία των Τούτσι ή τη σφαγή των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα;
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 22/05/2011
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.