Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Υεμένη: Μόνο παρουσία της αντιπολίτευσης θα υπογράψει συμφωνία μεταβίβασης εξουσίας ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος Σάλεχ δηλώνει ότι θα υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας μόνο παρουσία της αντιπολίτευσης. Ο μεσολαβητής των χωρών του Κόλπου αναχώρησε από την Υεμένη χωρίς την υπογραφή του Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε σήμερα το βράδυ σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας παρά μόνο παρουσία της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα υπογράψω (τη συμφωνία) παρά μόνο αν η αντιπολίτευση έρθει στο προεδρικό μέγαρο» για την τελετή, δήλωσε.

Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες Σάββατο οι ηγέτες του Κοινού Μετώπου, του συνασπισμού των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης παρουσία του Αμπντελατίφ Ζαγιάνι, μεσολαβητή των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή υπογραφής από τον Σάλεχ.

Ο Σάλεχ προειδοποίησε άλλωστε για την πιθανότητα να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» αν η αντιπολίτευση δεν είναι παρούσα στην τελετή υπογραφής.

«Αν δεν ενδώσουν και αν θέλουν να σύρουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και την ευθύνη του αίματος που κύλησε και θα κυλήσει από τη στιγμή που επιμένουν στην ανοησία τους», υπογράμμισε ο Σάλεχ.

Εξάλλου νωρίτερα ο μεσολαβητής των χωρών του Κόλπου για την κρίση στην Υεμένη Ζαγιάνι και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μαζί με άλλους διπλωμάτες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από ένοπλους υποστηρικτές του Σάλεχ, κατάφεραν να αποχωρήσουν με ελικόπτερο, όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της ΕΕ και των μοναρχιών του Κόλπου παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πρεσβεία.

Μόνο ο Ζαγιάνι και ο Αμερικανός πρέσβης μετέβησαν με ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα ήταν παρόντες στην υπογραφή από τον Σάλεχ της συμφωνίας.

Ο Ζαγιάνι στη συνέχεια εγκατέλειψε την Υεμένη χωρίς την υπογραφή του Σάλεχ, όπως ανακοίνωσε ο Ταρέκ Σάμι εκπρόσωπος του κόμματος του Υεμενίτη προέδρου.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου απειλούν ότι θα αποσύρουν τη μεσολάβησή τους.

«Οι υπουργοί μπορεί να σταματήσουν τη διαμεσολάβησή τους μετά την άρνηση του Σάλεχ να υπογράψει», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.