Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Απόρρητα έγγραφα για τη δράση του Άϊχμαν



Του Michael Kimmelman
The New York Times


Η προσπάθεια της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το παρελθόν δυσκολεύει όταν πρόκειται για τη μεταπολεμική περίοδο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άρνηση της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας BND να αποχαρακτηρίσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη δράση του Άντολφ Άϊχμαν, του ενορχηστρωτή του Ολοκαυτώματος, από το 1945 έως το 1960 οπότε συνελήφθη στο Μπουένος Αϊρες από τη Μοσάντ.

Η γερμανική εφημερίδα BILD ανακάλυψε, προ καιρού, στα αρχεία της BND έγγραφα που απεδείκνυαν ότι οι υπηρεσίες γνώριζαν από το 1952 ότι ο Άϊχμαν ζούσε στην Αργεντινή.

Οι Γερμανοί αντέδρασαν με στωική παραίτηση στην είδηση. Ωστόσο, η ιστορικός Μπετίνα Στάνγκνετ, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας του Άϊχμαν, επισημαίνει ότι η μεταπολεμική περίοδος παραμένει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Γερμανούς «που θέλουν να διατηρήσουν τη θετική εικόνα που έχουν για την εποχή». Μια νέα έκθεση για τη δίκη του Άϊχμαν υπό τον τίτλο «Τοπογραφία του εγκλήματος» επαναξιολογεί τη θέση της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ που έβλεπε στο πρόσωπο του Άϊχμαν την «κοινοτοπία του Κακού». Η Άρεντ, ωστόσο, δεν παρακολούθησε παρά ένα μικρό κομμάτι της δίκης, δεν είδε την εξέταση του κατηγορουμένου και δεν βίωσε την κατάρρευση της θεωρίας του περί «υποταγής σε διαταγές».



Και άλλοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την ιστορική δίκη περιέγραψαν τον αρχιεγκληματία ως «ένα μηδενικό κλεισμένο σε γυάλινο κλουβί».

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ανάμεσα στα χαρτιά του Άϊχμαν που σήμερα βρίσκονται στα γερμανικά αρχεία συγκαταλέγεται το σχέδιο ανοιχτής επιστολής που ήθελε να αποστείλει στον καγκελάριο Αντενάουερ, όπου του υπεδείκνυε τρόπους για την προβολή του εθνικοσοσιαλισμού και την υποβάθμιση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομά του, ώστε η Γερμανία να ανακτήσει την ηθική της οντότητα.

Αυτή η ακροαματική διαδικασία έδωσε ένα πρόσωπο στη ναζιστική μηχανή εξόντωσης. Η τηλεοπτική σειρά «Ολοκαύτωμα» του 1978, όμως, ήταν αυτή που επέτρεψε στους Γερμανούς να «αναγνώσουν» και να «αναγνωρίσουν» το προσωπικό δράμα των εκατομμυρίων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι κατά πόσο μια νέα γενιά Γερμανών θέλει να ξορκίσει τα μεταπολεμικά φαντάσματα. Δύο δημοσιογράφοι απαίτησαν δικαστικά τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων Άϊχμαν που η BND διατηρεί απόρρητα. Πριν από πενήντα χρόνια οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούσαν να μη γνωρίζουν. Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.