Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Υεμένη: Σκληρές συγκρούσεις στη Σαναά

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην ίδια συνοικία, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη συνοικία Αλ-Χασάμπα στη βόρεια Σαναά ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις έπειτα από σύντομη νυκτερινή ανάπαυλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην ίδια συνοικία, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την αποχώρησή του από την εξουσία. Οι συγκρούσεις διακόπηκαν τη νύκτα, όταν ο πρόεδρος της Υεμένης απηύθυνε έκκληση προς τους οπαδούς του αρχηγού της φυλής Χάσιντ Σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ να αποσυρθούν από τα δημόσια κτίρια που είχαν καταλάβει, ανάμεσά τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

O Σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, πρώην υποστηρικτής του προέδρου της Υεμένης, συντάχθηκε τον Μάρτιο με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ προέρχεται από τη φυλή Χάσιντ.


Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε πως ελπίζει ότι η Υεμένη δεν θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», ή ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι ο λαός της Υεμένης επιθυμεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

«Η Υεμένη, ελπίζω, δεν θα γίνει ένα 'αποτυχημένο κράτος' ή μία άλλη Σομαλία. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας... η βία θα εξουδετερωθεί και η οικονομία θα ανοικοδομηθεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.