Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΕ: Ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σημαντικά σήμερα τις κυρώσεις της σε βάρος του Ιράν, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου στις πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να προσθέσουν περισσότερες από 100 νέες επιχειρήσεις στον κατάλογο των εταιρειών και των προσώπων που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ, με στόχο να ασκηθεί οικονομική πίεση στην Τεχεράνη για να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, προστίθενται σ' ένα φάσμα από χρηματοπιστωτικές και εμπορικές κυρώσεις που οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει στην Τεχεράνη.

«Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα νομοθεσία για να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στο Ιράν λόγω ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμά του», αναφέρουν οι υπουργοί σε δήλωση που εξέδωσαν.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει ατομικά όπλα υπό το κάλυμμα του πυρηνικού προγράμματός του για μη στρατιωτικούς σκοπούς, όμως η Τεχεράνη υπο0τηρίζει ότι χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για ηλεκτρικό.

Οι συνομιλίες με το Ιράν για την αναστολή του πυρηνικού προγράμματός του έχουν σταματήσει.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως στο σημερινό κατάλογο κυρώσεων περιλαμβάνεται η τράπεζα Europaeisch-Iranische Handelsbank (EIH) που έχει την έδρα της στη Γερμανία και ειδικεύεται σε δουλειές στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.