Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επίθεση σε ιταλική βάση του ΝΑΤΟ


Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν χθες, στην πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν

AFP, A.P., Reuters


ΚΑΜΠΟΥΛ. Στον απόηχο της επίσημης συγγνώμης του ΝΑΤΟ για τον θάνατο «εννέα αμάχων» στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής το Σάββατο στην επαρχία Χελμάντ, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους πέντε Ιταλοί στρατιώτες, από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη Χεράτ, η μία από τις οποίες στην υπό ιταλική διοίκηση έδρα πολιτικοστρατιωτικής ομάδας του ΝΑΤΟ.

Βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε έξω από την ιταλική βάση στα περίχωρα της Χεράτ και λίγο αργότερα μια παγιδευμένη μοτοσικλέτα εξερράγη σε πλατεία γεμάτη από κόσμο, στο ιστορικό τμήμα της πόλης, η διοίκηση του οποίου θα παραδοθεί σε λίγες εβδομάδες από το ΝΑΤΟ σε αφγανικές δυνάμεις. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Επειτα από πέντε ώρες ανταλλαγής πυροβολισμών, ο περιφερειακός αστυνομικός διοικητής Σαγέντ Αγκα Σακέμπ δήλωσε ότι «σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, ένας Αφγανός στρατιωτικός και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς και 36 άμαχοι και τρεις αστυνομικοί». Στον απολογισμό του αστυνομικού διοικητή δεν περιελήφθησαν οι Ιταλοί τραυματίες, τον αριθμό των οποίων επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Αμύνης Ιγκνάτσιο λα Ρούσα.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενεθάρρυνε τους Ιταλούς στρατιώτες, αλλά η Μαργκερίτα Μπονιβέρ, επιφανές στέλεχος του κόμματός του, παρατήρησε ότι η επίθεση στη Χεράτ θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

Σε αψιμαχίες που πραγματοποιήθηκαν χθες σε άλλα μέρη του Αφγανιστάν, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Ενας σκοτώθηκε όταν ένας άνδρας με αφγανική στρατιωτική στολή άνοιξε πυρ στα νότια της χώρας, ένας άλλος έπειτα από πτώση ελικοπτέρου, επίσης στον Νότο, κι άλλοι δύο από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο περιφερειακός διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στα νοτιοδυτικά, Αμερικανός υποστράτηγος Τζον Τουλάν, ανέλαβε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη εξ ονόματος του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, για τον θάνατο εννέα αμάχων από επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Χελμάντ.

Ο Τουλάν είπε ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε ύστερα από επίθεση ανταρτών σε συμμαχική περίπολο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πεζοναύτη. Πέντε αντάρτες κατέλαβαν έναν περιφραγμένο χώρο και συνέχισαν τις επιθέσεις τους εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι ζήτησαν αεροπορική βοήθεια ώστε να «εξουδετερωθεί η απειλή», όπως είπε ο Τουλάν. «Δυστυχώς ο χώρος που είχαν καταλάβει οι αντάρτες αποδείχθηκε αργότερα ότι φιλοξενούσε αθώους πολίτες», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δοθεί εντολή για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τις ακριβείς λεπτομέρειες που οδήγησαν στο ατυχές συμβάν.

Ο Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης, είπε ότι το ΝΑΤΟ έπληξε δύο κατοικίες αμάχων και ότι σκοτώθηκαν πέντε κορίτσια, επτά αγόρια και δύο γυναίκες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι άμαχοι. Την επίθεση καταδίκασε και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπες» επιθέσεις, καλώντας τις συμμαχικές δυνάμεις να τις σταματήσουν. «Εχουμε πει επανειλημμένως στις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις ότι επιχειρήσεις χωρίς συντονισμό θα καταλήξουν στον θάνατο αθώων πολιτών και ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι απάνθρωπες, αλλά κανείς δεν ακούει», είπε ο Καρζάι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι «η τελευταία του προειδοποίηση σε Αμερικανούς και ΝΑΤΟ». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει την προειδοποίηση του Καρζάι αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και συνεργάζονται με Αφγανούς αξιωματούχους για την αποφυγή τους. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένει σε ισχύ ο υφιστάμενος σχεδιασμός για την παράδοση του ελέγχου επτά περιοχών στον αφγανικό στρατό τον Ιούλιο, παρά την έξαρση των επιθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.