Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Έκθεση της ΙΑΕΑ μιλά για πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία

Μια εγκατάσταση στη Συρία η οποία είχε βομβαρδιστεί από το Ισραήλ το 2007 είναι "πολύ πιθανό" να ήταν ένας πυρηνικός αντιδραστήρας που έπρεπε να είχε δηλωθεί, αναφέρει σε έκθεση της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) -- διατυπώνοντας έναν ισχυρισμό που μπορεί να οδηγήσει στην υποβολή αναφοράς για τη Δαμασκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εμπιστευτική έκθεση της IAEA, που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, εντείνει τις δυτικές υποψίες ότι η Συρία κατασκεύαζε μυστικά ένα αντιδραστήρα στην περιοχή Ντάιρ Αλζούρ στην έρημο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της έκθεσης για να πιέσουν ώστε να υπάρξει απόφαση από την 35εθνή ΙΑΕΑ, που πραγματοποιεί σύνοδο στις 6-10 Ιουνίου, να υποβάλει αναφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση στη Δύση για αυτό που θεωρείται ως κωλυσιεργία της Συρίας για μια έρευνα της ΙΑΕΑ στο Ντάιρ Αλζούρ, για το οποίο εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ήταν ένας υπό κατασκευή, βορειοκορέατικης σχεδίασης, αντιδραστήρας που προοριζόταν να παράγει καύσιμα για την ενδεχόμενη κατασκευή βομβών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, αναφερόμενη στο Ιράν, η ΙΑΕΑ σημειώνει ότι έχει λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για πιθανές στρατιωτικές πτυχές στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην εμπιστευτική έκθεση αναφέρεται ότι τα αποθέματα του Ιράν σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τις διεθνείς κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Τα ευρήματα της έκθεσης μπορούν να παράσχουν πρόσθετα επιχειρήματα στις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους στην προσπάθειά τους να απομονώσουν το ισλαμικό κράτος για δραστηριότητες του που υποπτεύονται ότι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν αρνείται την κατηγορία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.