Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Στόχος νατοϊκής επίθεσης το λιμάνι της Τρίπολης


Αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε τρία λιμάνια της Λιβύης, βύθισαν οκτώ πολεμικά πλοία του Καντάφι.

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βύθισαν οκτώ πολεμικά πλοία των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι μετά από συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αεροπορικές επιδρομές εκτιλύχθηκαν ταυτόχρονα σε στόχους στα λιμάνια της Τρίπολης, του Αλ Κχουμς και της Σίρτις.

«Με δεδομένη πλέον την κλιμάκωση της χρήσης ναυτικών στρατιωτικών μέσων, το ΝΑΤΟ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναλάβει αποφασιστική δράση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης αλλά και των δυνάμεων της Συμμαχίας, στη θάλασσα», δηλώνει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ο υποναύαρχος Ράσελ Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, Μούσα Ιμπραίμ είχε αναφέρει ότι το λιμάνι της Τρίπολης αποτέλεσε στόχο αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το βράδυ της Πέμπτης.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι το λιμάνι της Τρίπολης είναι πλέον στόχος των επιδρομών του ΝΑΤΟ. Μου είπαν ότι χτυπήθηκε ένα σκάφος», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός αξιωματούχος, χωρίς όμως τότε να παραθέσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με το σκάφος που επλήγη κατά την επίθεση και την τύχη του.

«Στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν και σήμερα τους στόχους των επιδρομών των αποικιοκρατών σταυροφόρων που επιτίθενται στη χώρα μας», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η πρωτεύουσα Τρίπολη γίνεται πλέον σχεδόν καθημερινά στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που ανέλαβε στις 31 Μαρτίου την ευθύνη των επιχειρήσεων που είχαν ξεκινήσει στις 19 του ίδιου μήνα, για την προστασία των αμάχων από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Στόχος των Βρετανών το λιβυκό ναυτικό και οι βάσεις του


Δύο βρετανικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύχτας δύο κορβέτες και μία βάση κατασκευής φουσκωτών σκαφών, τα οποία χρησιμοποιεί το καθεστώς για να ποντίζει νάρκες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η επίθεση της Βασιλικής Αεροπορίας είχε στόχο τη ναυτική βάση αλ Χουμς, στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα πολεμικά πλοία της Λιβύης κοντά στη Μιζουράτα, όπου το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», διευκρίνισε ο πτέραρχος Τζον Λόριμερ.

Τα βρετανικά αεροσκάφη κατέστρεψαν στο λιμάνι αλ Χουμς δύο λιβυκές κορβέτες, καθώς και μία βάση κατασκευής φουσκωτών σκαφών «τα οποία οι λιβυκές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές στις προσπάθειές τους να ναρκοθετήσουν τη Μιζουράτα και να επιτεθούν σε πλοία στην περιοχή», επεσήμανε ο πτέραρχος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η βύθιση των πολεμικών σκαφών της Λιβύης θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα» του συνταγματάρχη Καντάφι να χρησιμοποιεί το στόλο του για να βομβαρδίζει τις ακτές.

Διαψεύδονται οι φήμες ότι αυτομόλησε ο υπουργός Πετρελαίων

Η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε την Πέμπτη την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Πετρελαίων της χώρας και πρώην πρωθυπουργός του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, Σοκρί Γκάνεμ είχε αυτομολήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο και είχε καταφύγει σε άλλη χώρα.

Η Τρίπολη εμμένει στην εκδοχή ότι ο εκ των στενών συνεργατών του Λίβυου ηγέτη, κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει αποστατήσει αλλά βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό.

«Ο Σοκρί Γκανέμ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία και σε χώρες της ΕΕ και αναμένεται ενδιαμέσως, να φθάσει στην Αίγυπτο. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα φέρει εις πέρας την αποστολή του και θα βοηθήσει το λαό του να τα καταφέρει στις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτή την περίοδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ, στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις πληροφορίες, που φέρουν τον Γκανέμ να έχει αυτομολήσει στους αντικαθεστωτικούς εγκαταλείποντας τη Λιβύη.


Να εγκαταλείψει τις αυταπάτες που τρέφει ο Μπαράκ Ομπάμα

Η Τρίπολη αντιδρώντας σε όσα ανέφερε την Πέμπτη σε ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τα οποία είναι αναπόφευκτο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, είπε για τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τρέφει αυταπάτες.

«Ο Ομπάμα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλάνη. Πιστεύει στα ίδια του τα ψέματα, αυτά που αυτός η κυβέρνησή του και τα ΜΜΕ διασπείρουν σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ο Ομπάμα αυτός που θα αποφασίσει αν ο Μουαμάρ Καντάφι θα εγκαταλείψει τη Λιβύη η όχι. Είναι ο λαός της χώρας που έχει αυτό το δικαίωμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ, το βράδυ της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.