Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τουρκικός Τύπος

Hurriyet

Επενδύσεις 1 δις δολ. σχεδιάζει ο σείχης του Κατάρ


Ο σεΐχης του Κατάρ Al –Thani που έχει την πρώτη θέση μεταξύ των πλουσίων σε ρευστό και σε ακίνητα στο Κατάρ, είπε ότι σχεδιάζουν εντός τριών ετών και μέσω της Ομίλου ABK του οποίου είναι πρόεδρος του θα επενδύσουν στην Τουρκία 1 δις δολ. Ο ίδιος είπε πως είναι ανιψιός του Εμίρη του Κατάρ και πρόσθεσε: «Η Κων/λη είναι παράδεισος. Ειδικότερα θα επενδύσω στον ξενοδοχειακό τομέα έτσι ώστε να έρχεται περισσότερος κόσμος. Στο εξής θα κατευθύνω τις επενδύσεις μου στην Ευρώπη από εδώ (Κων/λη). Παλαιότερα η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες με τις οποίες βρισκόμασταν σε απόσταση, όμως με τα βήματα που έκανε ειδικά η σημερινή κυβέρνηση, προσεγγίσαμε μεταξύ μας σε μεγάλο βαθμό. Σε πρώτη φάση θα επενδύσουμε εντός τριών ετών , το αργότερο τεσσάρων 1 δις δολ. στην Τουρκία και επιθυμούμε στην συνέχεια με ένα νέο προϋπολογισμό να επενδύσουμε περισσότερα».

Ο σεΐχης Αl-Thani που βρίσκεται στην Κων/λη για μια διάσκεψη Ακινήτων που οργάνωσε η GYODER απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας είπε ότι η Τουρκία αποτελεί μια σημαντική δύναμη της περιοχής και ότι δίδει πολλές ευκαιρίες στους επενδυτές. Ακόμα είπε ότι ξεκίνησαν εργασίες για την ίδρυση εταιρίας στην Τουρκία και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα τεθεί σε λειτουργία το Γραφείο τους.


Milliyet

Πλεόνασμα προϋπολογισμού και πτώση της ανεργίας στην Τουρκία


Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας TurkStat, η ανεργία στην Τουρκία σημείωσε ετήσια πτώση 2,9% και μέση μηνιαία πτώση 0,4%, φθάνοντας το ποσοστό 11,5 % τον Φεβρουάριο 2011, οπότε και καταγράφηκαν 600.000 άνεργοι λιγότεροι σε σχέση με το Φεβρουάριο 2010 και 80.000 άνεργοι λιγότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι κατά τον Απρίλιο 2011 σημειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 23 χρόνια πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 1,1 δις τουρκικών λιρών. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (Απρίλιος 2010) σημειώθηκε έλλειμμα προϋπολογισμού 4,5 δις τουρκικών λιρών.

Radikal

Μάχες στρατού - PKK στην ΝΑ Τουρκία


Ο τύπος αναφέρει ότι κατά την περασμένη εβδομάδα σε μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή του Σιρνάκ στην ΝΑ Τουρκία, σκοτώθηκαν 12 μέλη του ΡΚΚ. Ο τύπος αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στις επιχειρήσεις του στρατού κατασχέθηκε βαρύς οπλισμός και ότι το ΡΚΚ κήρυξε τριήμερο πένθος για τις απώλειες των μαχητών του. Φαίνεται ότι ο στρατός διέσχισε τα τουρκοϊρακινά σύνορα κατά τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ και ότι ο βαρύς οπλισμός που κατασχέθηκε είναι ένδειξη του σχεδιασμού σοβαρών επιθέσεων του ΡΚΚ, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Οτζαλάν για γενικευμένο πόλεμο έπειτα από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι η προσέγγιση του Κουρδικού από το ΑΚΡ και τον π/θ Ερντογάν ως ένα πρόβλημα που εντάσσεται στο πλαίσιο εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το ΡΚΚ και τους υποστηρικτές του. Επίσης ο αρθρογράφος προειδοποιεί το ΑΚΡ που φαίνεται να διασκεδάζει με το σκάνδαλο των ροζ ταινιών που απειλεί να θέσει το MHP εκτός Εθνοσυνέλευσης, ότι, απορροφημένο από την προοπτική να περάσει μόνο του τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το ΑΚΡ δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου που συνιστά για την χώρα ο αποκλεισμός του εθνικιστικού ΜΗΡ από την Εθνοσυνέλευση σε συνδυασμό με την παρουσία στην Εθνοσυνέλευση των κούρδων εθνικιστών.

Vatan

Δημοσκόπηση για επικείμενες εκλογές


Η εφημερίδα δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας δημοσκοπήσεων A&G σύμφωνα με τα οποία το κυβερνών ΑΚΡ θα λάβει ποσοστά 45-50% , ενώ το CHP ποσοστό πάνω από το 30%. Ο πρόεδρος της A&G Αdil Gur δήλωσε ότι το ΑΚΡ θα επικρατήσει και σε κάποιες αστικές περιοχές του νότου-όπως στην Αττάλεια-αλλά και της δυτικής Τουρκίας, περιοχές που θεωρούντο προπύργια του CHP, λόγω μετατόπισης ψηφοφόρων των μικρών κομμάτων ( και όχι του CHP) προς το κυβερνών κόμμα. Αλλά και το CHP αναμένεται να κερδίσει 4 με 5 έδρες στις περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου παραδοσιακά η δημοτικότητά του ήταν πολύ χαμηλή. Τέλος, ο Gur δήλωσε ότι το εθνικιστικό κόμμα MHP θα υπερβεί το εκλογικό κατώφλι του 10% καθώς το σκάνδαλο με τα ροζ βίντεο φαίνεται να το έχει συσπειρώσει, ενώ το κουρδικό κόμμα BDP αναμένεται να κερδίσει 28-32 έδρες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Zaman

Πολίτες χωρίς ιθαγένεια στην Τουρκία


Οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης, που υπέστησαν πιέσεις επί χρόνια στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, δεν έχουν βρει ακόμη την ηρεμία τους ούτε και στην μητέρα πατρίδα που έχουν έρθει. Χιλιάδες ομογενείς-όπως γράφει- που ήρθαν στην Τουρκία επειδή είχαν γίνει έκπτωτοι της ιθαγένειας τους στις χώρες που ευρίσκοντο κατά την περίοδο 1988-89, ζουν εδώ και 20 χρόνια στην Τουρκία χωρίς ταυτότητα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και να βρουν δουλειά, δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες ούτε και να κάνουν την θητεία τους και περιμένουν να τους δοθεί η ιθαγένεια.

Cumhuriyet

Κανείς δεν παρέστη στη δεξίωση του ισραηλινού πρέσβη


H αναφέρει ότι κανείς από την τουρκική κυβέρνηση δεν παρέστη στην δεξίωση του ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας του Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρέσβης Γκάμπυ Λέβυ επιβεβαίωσε ότι είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και δήλωσε ότι η απουσία τους αντανακλά την δύσκολη φάση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.