Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ


Aksam

Διαδήλωση για Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι


Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος DP, Zeybek θα λάβει μέρος στη διαδήλωση που θα γίνει με την ονομασία «Προστατεύστε τα νησιά», με σκοπό να «επιστήσει την προσοχή στο ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή». Η τοπική εφημερίδα της Κων/λης “Istanbul” αναφέρεται στο ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο Zeybek θα λάβει μέρος στην διαδήλωση για τα νησιά». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Zeybek είχε φέρει νωρίτερα το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση ούτε από την κυβέρνηση , ούτε από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα λάβει μέρος ο κ Zeybek θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Δίδυμα του Αϊδινίου. Εξάλλου η τοπική εφημερίδα της Προύσας Bursa Haber αναφέρεται στο ίδιο θέμα και τονίζει ότι ο βουλευτής της Προύσας του DP Usuf Oz είπε ότι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης η Τουρκία θα χάσει πολλά εδάφη της και η χώρα θα διασπαστεί.

Sabah

ΟΑΣΕ – Τουρκία – Περί «συμμαχίας Αρμενίων – Ε/Κ


Ο ανταγωνισμός που συνεχίζεται για τη Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ οδήγησε σε συμμαχία κατά της Τουρκίας από τους Αρμενίους και τους Ε/κ. Όταν η Αρμενία και ο Ελληνοκυπριακός τομέας είπαν ότι θα ασκήσουν βέτο έναντι του Ερσίν Ερτσίν, για τον οποίο η Τουρκία προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες εδώ και ενάμισι χρόνο, η Άγκυρα σκλήρυνε την στάση της. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου σε δήλωσή του στην εφημερίδα είπε: «Εάν αρχίσουν να ασκούν βέτο προκύπτει δικαίωμα βέτο από κάθε χώρα». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι και η Τουρκία διαθέτει το χαρτί του βέτο. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και αναλόγως θα καθορίσει την στάση της.

Radikal

Ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για ελληνικά λιμάνια


Η Ελλάδα, που δίνει αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης, ξεπουλάει τα πάντα, από αυτοκινητόδρομους μέχρι και λιμάνια. Οι πρώτοι δε υποψήφιοι αγοραστές είναι τουρκικές εταιρείες. Τα λιμάνια που έβγαλε προς πώληση η Ελλάδα προκάλεσε την όρεξη της εταιρείας Limak. Ο πρόεδρος του δ.σ. του ομίλου Limak, Nihat Ozdemir δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις ιδιωτικοποιήσεις λιμένων στην Ελλάδα και εξετάζουν τους όρους. Ακόμα τόνισε ότι ενδέχεται να αποφασίσουν για επένδυση εντός δύο εβδομάδων. Ο Ozdemir είπε επίσης ότι βρίσκονται σε αναζήτηση έλληνα εταίρου.


Taraf

ΕΔΑΔ - Καταδίκη Τουρκίας σε καταβολή αποζημιώσεων


Η Τουρκία καταδικάστηκε σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 6.222.000 ευρώ σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις ακινήτων που εξετάστηκαν από το ΕΔΑΔ. Τη μία δίκη κέρδισε ο Κώστας Καλησπέρας του οποίου κατασχέθηκαν ακίνητα στην Κερύνεια και Λευκωσία. Στν δεύτερη δίκη αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο οι φέρουσες τουρκική υπηκοότητα Αικατερίνη Αγνίδη και Ευριδίκη Αγνίδη, των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας από ακίνητά τους στην Αντιγόνη και στην Πρίγκηπο (σσ: δύο από τα Πριγκηπόνησα) είχαν ακυρωθεί με δικαστική απόφαση κατά την εξέταση από τουρκικά ένδικα μέσα. Οι δύο προαναφερόμενες μετά την εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ. Η τρίτη δίκη στην οποία καταδικάστηκε και πάλι η Τουρκία, αφορούσε ακίνητο Τούρκου πολίτη ονόματι Νεντίμ Τσαγλάρ στα Ούρλα της Σμύρνης.

Zaman

Περί στρατιωτικού σεμιναρίου για ανατροπή κυβέρνησης ΑΚΡ


O φιλοκυβερνητικός τύπος δίνει λεπτομέρειες από την κατάθεση μυστικού μάρτυρα περί σεμιναρίου με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στο Erzincan το 2009. Η Zaman αναφέρει ότι σύμφωνα με τον μάρτυρα ο πρώην εισαγγελέας του Erzincan, Ilhan Cihaner συμμετείχε στο σεμινάριο και έδωσε οδηγίες για τρομοκρατικές επιθέσεις με σκοπό την δημιουργία χάους και την ανατροπή της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι παρόντες ήταν ο Συνταγματάρχης Dursun Cicek και ο στρατηγός Musafa Bakici, ο οποίος τράβηξε την προσοχή του τύπου την περασμένη εβδομάδα όταν προσπάθησε να αποτρέψει τη διενέργεια νεκροψίας σε τρία στελέχη του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν σε μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας.


Milliyet

Στην Κύπρο κέρδισαν αυτοί που είναι εναντίον των Τούρκων


Δημοσιεύει ανταπόκριση του Καραχασάν από τα κατεχόμενα στην οποία τονίζεται πως κέρδισε τις εκλογές το ΔΗΣΥ που αντιτάχθηκε στο Τουρκοκύπριο Πρόεδρο. Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ το οποίο είχε πει «Αντί για τον πιο δεξιό Ελληνοκύπριο προτιμώ τον πιο αριστερό Τουρκοκύπριο Πρόεδρο» έπεσε για πρώτη φορά μετά το 1976 στην δεύτερη θέση. Αυτό δε , αποδίδεται στην συμπεριφορά του Χριστόφια στις συνομιλίες. Στην συνέχεια γράφει ότι ο Χριστόφιας ενδέχεται να «ιερακοποιηθεί» πλέον στο θέμα της λύσης και να λέει «όχι» στις τουρκικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.