Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Bομβάρδισαν κτίριο συνεργάτη του Καντάφι


Πλήγμα σε στρατιωτικό στόχο, με τουλάχιστον δέκα θύματα


AFP, A.P., Reuters

ΤΡΙΠΟΛΗ. Το ΝΑΤΟ αρχικά διέψευσε και εν συνεχεία επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Καντάφι ότι βομβαρδίστηκε κτίριο σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη, στο οποίο κατοικούσε συνεργάτης του Καντάφι. Οι λιβυκές αρχές έδειξαν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων, ενώ το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο στόχος ήταν στρατιωτικός.

«Το πλήγμα αυτό μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα του καθεστώτος Καντάφι να συνεχίσει τις βάρβαρες επιθέσεις του εναντίον του λιβυκού λαού», δήλωσε ο Καναδός διοικητής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρ. «Οπου κι αν προσπαθήσει να κρύψει ο Καντάφι τα συστήματα ελέγχου και διοίκησης των δυνάμεών του, θα τα βρούμε και θα τα καταστρέψουμε».

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία έχει υπόψη της τις καταγγελίες του Καντάφι, σύμφωνα με τις οποίες οι βόμβες σκότωσαν 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά, αλλά δεν έχει τρόπο να τις επιβεβαιώσει. Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε εξαπολύσει το τελευταίο 24ωρο πλήγματα στην περιοχή Σορμάν.

Χθες το μεσημέρι οι άνθρωποι του Καντάφι οδήγησαν τους δημοσιογράφους, που παραμένουν κλεισμένοι σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε «ξενάγηση» στον τόπο του βομβαρδισμού, στο περίκλειστο σπίτι του συνεργάτη και συμπέθερου του Καντάφι, Ιμπραήμ αλ Χαμιντί στην Σορμάν. Τουλάχιστον δύο κτίρια είχαν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, ενώ δύο κρατήρες που ακόμη κάπνιζαν ήταν εμφανείς. Εξω από το συγκρότημα είχε επίσης καταστραφεί κτίριο δίπλα σε τηλεπικοινωνιακό πύργο, ενώ ανέπαφο είχε μείνει το γειτονικό σχολείο και το γειτονικό τέμενος.

Η «ξενάγηση» συνεχίστηκε στο νεκροτομείο της Σαμπράθα, όπου οι δημοσιογράφοι είδαν τις σορούς οκτώ ώς δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών.

Ο Αλ Χαμιντί, φερόμενος ως διοικητής της μονάδας που συνέτριψε την εξέγερση στην πόλη Ζαουίγια τον Μάρτιο, επέζησε του πλήγματος, καθώς βρισκόταν σε διαφορετικό κτίριο. «Βάζουν στόχο αμάχους για εκφοβισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραήμ.

Δηλώσεις Φρατίνι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δώσει το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός από τη φονική απάντηση του καθεστώτος Καντάφι στην εξέγερση του Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ «θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τους θανάτους αμάχων». Είχε προηγηθεί η είδηση ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε εκ παραδρομής αμάχους στη συνοικία Σουκ αλ Τζούμα της Τρίπολης την Κυριακή, σκοτώνοντας εννέα άτομα. Ηταν η πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων, τον Μάρτιο, που το ΝΑΤΟ παραδεχόταν ότι ευθύνεται για θανάτους αμάχων.

Ο Φρατίνι προσέθεσε ότι οι ειδήσεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν τονίζουν επαρκώς την καλή δουλειά που κάνει το ΝΑΤΟ για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προβληματική επικοινωνιακή στρατηγική μας», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.