Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η αιματηρή διένεξη κλιμακώνεται στη Συρία


Οι αντικαθεστωτικοί αντιστέκονται παρά την αυξανόμενη βία από τις δυνάμεις του Ασαντ

The Economist


Καθώς η συριακή εξέγερση διανύει τον τέταρτο μήνα της, το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν οι διαδηλωτές που σφαγιάζονται ανά εκατοντάδες από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν. Παράλληλα, η διαρκώς αυξανόμενη βία του μηχανισμού καταστολής, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλέμπ, αυξάνει το ρίσκο για τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Ασαντ. Η ολομέτωπη επίθεση του στρατού στη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, Τζισρ αλ Σουγκούρ, υποχρέωσε περισσότερους από 8.500 πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία.

Ο στρατός εισβάλλει σε κάθε πόλη της Ιντλέμπ καταδιώκοντας τις «συμμορίες ενόπλων», όπως τις αποκαλούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ιστορική πόλη της Μααρέτ αλ Νουμάν, που βρίσκεται πάνω στο εθνικό οδικό δίκτυο το οποίο συνδέει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αλέπο, με τη Δαμασκό, κατελήφθη και αυτή από μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

Κατά τ’ άλλα, άρματα μάχης του στρατού έχουν περικυκλώσει την Ντέιρ εζ Ζορ στην πλούσια σε ορυκτό πλούτο ομώνυμη επαρχία που συνορεύει με το Ιράκ, ενώ το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν πληροφορίες περί ανταλλαγής πυρών στη Λατάκια και τη Χομς. Η Χάμα, επίσης, θεωρείται καζάνι που βράζει, καθώς οι εκεί αντικαθεστωτικοί κάθε άλλο παρά έχουν αποθαρρυνθεί από την πρόσφατη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Μόνο στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε περισσότερα από 138 σημεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στο εσωτερικό του αντικαθεστωτικού κινήματος όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις έχει φουντώσει. Η αξία των όπλων στη μαύρη αγορά της Χομς έχει διπλασιαστεί, καθώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι προμηθεύονται πιστόλια και καραμπίνες προκειμένου να προστατευτούν από τα «επικίνδυνα στοιχεία» στο εσωτερικό των κυβερνητικών δυνάμεων. «Ο κόσμος αγοράζει όπλα, αλλά δεν ξέρει να τα χρησιμοποιεί», σχολίασε πρώην βουλευτής, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. Εντούτοις, τα περιστατικά όπου μέχρι πρότινος ειρηνικοί διαδηλωτές αρπάζουν όπλα και ανοίγουν πυρ εις βάρος αστυνομικών και στρατιωτών αυξάνονται καθημερινά. Στην Τελ Καλάχ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αντιαρματικές ρουκέτες. Αντιθέτως, όμως, στην Τζισρ αλ Σουγκούρ, το αντικαθεστωτικό κίνημα αρνείται πεισματικά να στραφεί στα όπλα. «Θέλουμε τη δυτική κοινή γνώμη στο πλευρό μας και δεν επιθυμούμε να δίνουμε λόγους για να μας αποκαλεί το καθεστώς συμμορίτες», εξήγησε κάτοικος της πόλης, η οποία έχει καταληφθεί από τον στρατό. Στο προάστιο Ντούμα της συριακής πρωτεύουσας, επίσης, οι κάτοικοι φέρονται να προτιμούν τον δρόμο της πολιτικής ανυπακοής.

Λιποτακτούν

Στο μεταξύ, το τοπίο όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό του στρατεύματος παραμένει θολό. Υπάρχουν πλέον ενδείξεις, πάντως, ότι η αιματοχυσία της περασμένης εβδομάδας στην Τζισρ αλ Σουγκούρ προκλήθηκε όταν το καθεστώς εξόπλισε τους φανατικούς του υποστηρικτές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και αυτοί στράφηκαν εναντίον μονάδων του στρατού που είχαν στασιάσει. Ο αριθμός δε των σουνιτών στρατιωτών, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα της βάσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων, που λιποτακτεί, φέρεται να αυξάνεται ραγδαία. Στον αντίποδα, η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών παραμένουν αφοσιωμένες στον πρόεδρο Ασαντ.

Ο κ. Ασαντ, πάντως, έχει να μιλήσει από τις 16 Απριλίου και λέγεται πως δεν απαντάει στις κλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ως εκ τούτου, η φημολογία ότι δεν βρίσκεται εκείνος στα ηνία της χώρας έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες. Παρ’ όλα αυτά, η εξουσία στη Συρία παραμένει αυστηρά οικογενειακή υπόθεση, με τον μικρότερο αδελφό του Μπασάρ Ασαντ, Μαχέρ, να διοικεί τις ειδικές δυνάμεις του στρατού και τον μεγιστάνα ξάδελφό τους Ραμί Μαχλούφ να αναλαμβάνει διαρκώς νέες πρωτοβουλίες.

Εν ολίγοις, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια αιματηρή διένεξη διαρκείας.

Η Τουρκία ματαίωσε τη βοήθεια στη Γάζα


Αφού αρχικά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των ακτιβιστών να πλεύσουν προς τη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε, εν τέλει, τους διοργανωτές της δεύτερης νηοπομπής προς την παλαιστινιακή περιοχή να ακυρώσουν τα σχέδιά τους. Το πρωί της Παρασκευής, τελικά, η οργάνωση IHH ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» δεν θα συμμετάσχει στη νηοπομπή του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα». Το μεσημέρι της Πέμπτης, επίσης, ένα φορτίο με φάρμακα από την Τουρκία αφίχθη στην πόλη της Γάζας, κατόπιν, φυσικά, συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισραηλινού στρατού.

Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι αυτές οι εξελίξεις δεν σηματοδοτούν κάποια σημαντική αναθέρμανση στις σχέσεις των δύο κρατών, αλλά αποτελούν αντίδραση στις περιφερειακές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία. «Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τους Σύρους πρόσφυγες και δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα», σχολίασε ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Μοσέ Μαόζ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100006_19/06/2011_446354

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.