Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ράσμουσεν: Ίσως αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ οι μειωμένες αμυντικές δαπάνες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών στις χώρες μέλη της Συμμαχίας μπορεί να αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ.

Όσο οι Ευρωπαίοι δεν «βάζουν το χέρι στην τσέπη», οι άνισες δαπάνες στον τομέα της άμυνας συμβάλλουν στην «αποδυνάμωση της συμμαχίας μας» αλλά και στην δημιουργία «μιας συμμαχίας δύο επιπέδων», τόνισε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι διαφορές στις αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελούν ένα «σοβαρό πρόβλημα» που μπορεί να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Συμμαχία.

Ο Ράσμουσεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία οι ανισότητες στη χρηματοδότηση θα δημιουργούσε ένα χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογικές δυνατότητες των ΗΠΑ και αυτές των άλλων χωρών-μελών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η μελλοντική τους συνεργασία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διευκρίνισε πως πριν δέκα χρόνια οι δαπάνες των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμμαχίας αποτελούσαν το ήμισυ του συνόλου τους ενώ σήμερα το 75%.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν «οι Αμερικανοί συνεχίζουν τον εξοπλισμό με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται πολύ πίσω».

«Αυτό μπορεί τελικά να δυσκολέψει την συνεργασία, ακόμα και αν υπάρχει πολιτική βούληση», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το πρόβλημα της χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών, ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο να συνεχίσει για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή του» στη Λιβύη, αναφέροντας πως το καθεστώς Καντάφι μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.