Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Καταγράφοντας τις επιθέσεις του Ασαντ

Σε ένα υποτυπώδες κέντρο ενημέρωσης, 12 αντάρτες ενημερώνουν με εικόνες τη διεθνή κοινή γνώμη

Τhe New York Times


Ο Τζαμίλ Σαέμπ κοιτάζει προσηλωμένος τη γαλάζια οθόνη του φορητού υπολογιστή του, προσπαθώντας να στείλει βίντεο στο Διαδίκτυο, ενώ φτάνουν στα αυτιά του οι ιαχές των αντικυβερνητικών, από τον κοντινό αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων. Ο αέρας στο δωμάτιο του τσιμεντένιου κτίσματος που ο ίδιος και οι φίλοι του έχουν μετατρέψει σε κέντρο ενημέρωσης των Σύρων επαναστατών, είναι πηχτός από τον καπνό. Το δάπεδο του δωματίου είναι καλυμμένο με καλώδια, ψηφιακές κάμερες και φορητούς υπολογιστές. Υπάρχουν ελάχιστοι ξένοι που μπορούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τη λαϊκή εξέγερση των τελευταίων τριών μηνών στη Συρία, εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 40 έτη και το οποίο επιβάλλει σοβαρό περιορισμό στο Ιντερνετ και έχει απαγορεύσει σε ξένους δημοσιογράφους την είσοδο στη χώρα. Για να ενημερωθεί ο πλανήτης για τα τεκταινόμενα στη Συρία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα βίντεο στο Διαδίκτυο, που αποτυπώνουν τόσο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όσο και την καταστολή του καθεστώτος, η οποία, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, έχει συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι και να φυλακιστούν 10.000.

Πολλά από αυτά τα βίντεο προέρχονται από αυτό το υποτυπώδες κέντρο ενημέρωσης, που βρίσκεται σε ένα λόφο κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, και στο οποίο ζουν, τρέφονται και κοιμούνται, 12 επαναστάτες που έχουν γίνει πρόσφυγες.

«Προσπαθούμε να καταγράψουμε όλα τα εγκλήματα της κυβέρνησης και να τα δείξουμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», λέει ο 34χρονος Σαέμπ, ο οποίος διέφυγε εδώ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος επετέθησαν εναντίον της πόλης του, της Τζισρ αλ Σουγκούρ. Οι νεαροί εδώ έχουν επίσης καταγράψει τις μαρτυρίες έξι αξιωματικών του συριακού στρατού που πρόσφατα λιποτάκτησαν και διέφυγαν από τη Συρία. Η αποστολή των νεαρών Σύρων είναι επικίνδυνη και απαιτεί λίγες τεχνικές γνώσεις και πολλή τόλμη. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις συνάδελφοί τους εξαφανίστηκαν ενώ κινηματογραφούσαν στρατιωτική επιχείρηση στο χωριό Αλ Σαρμανίγια. «Πρέπει να κρυβόμαστε διότι για τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας είμαστε όλοι τρομοκράτες όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν», λέει ο Σαέμπ.

Τα περισσότερα από τα βίντεο που δημοσιοποιούν, έχουν γυριστεί στην περιοχή τους, τη φτωχή και εγκαταλελειμμένη βορειοδυτική Συρία, καθώς και στους πολύβουους δρόμους του λιμανιού της Λατάκειας. Το έργο τους, το οποίο προβάλλεται μέσω του YouTube και ομάδων του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με ονόματα όπως Syrian Revolution, έχει συμβάλει στο να μεταφέρει στον υπόλοιπο κόσμο την ιστορική εξέγερση που συμβαίνει στη χώρα τους.

Το έργο των νεαρών που άρχισε τον περασμένο Μάρτιο έχει προσλάβει μεγάλη σημασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή με τανκς, πυροβολικό και επιθετικά ελικόπτερα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ακτιβιστές διοχέτευσαν στο YouTube περισσότερα από 250 βίντεο, τα οποία προβλήθηκαν περισσότερες από 220.000 φορές.

Κρυμμένοι πίσω από κλειστά παράθυρα ή σε σκοτεινούς διαδρόμους σε κτίσματα πολιορκημένων πόλεων, οι ακτιβιστές φιλμάρουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, ενώ συνεχίζουν την επιχείρηση καταστολής στο αγροτικό βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι νεαροί Σύροι (μεταξύ των συγκεκριμένων ακτιβιστών δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα) ανεβάζουν τα βίντεο στο Facebook και το YouTube.

Ο Σαέμπ γλίτωσε από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Τζισρ αλ Σουγκούρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενας άλλος ακτιβιστής, ο 27χρονος Μοχάμεντ, που δίνει μόνο το μικρό του όνομα φοβούμενος τη σύλληψη, διέφυγε εδώ και αρκετές εβδομάδες από τη Λατάκεια, αφότου εγκατέλειψε τη δουλειά του ως εικονολήπτης στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας. Στη δουλειά του ασφυκτιούσε, όμως εκεί απέκτησε τα προσόντα για να εξελιχθεί σε ακτιβιστή στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. «Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας λένε ψέματα», τονίζει. «Επρεπε να αφήσω τη δουλειά μου, για να προστατεύσων τον λαό της Συρίας», καταλήγει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_26/06/2011_447244

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.