Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δυσπιστία Ουάσιγκτον - Ισλαμαμπάντ

Εργοστάσια «κλείνουν» μόλις οι Αμερικανοί ενημερώσουν το Πακιστάν για την ύπαρξή τους

The New York Times


Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, εργοστάσια κατασκευής βομβών στο Πακιστάν εκκενώθηκαν αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν για την ύπαρξή τους, πυροδοτώντας υποψίες ότι οι Πακιστανοί μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με ισλαμιστές αντάρτες. Αγνωστο παραμένει αν οι εκκενώσεις των εργοστασίων ήταν αποτέλεσμα ακούσιας διαρροής πληροφοριών ή εάν ήταν μέρος ενός σχεδίου.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ωστόσο ώθησε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να κατηγορήσουν το Πακιστάν ότι παίζει διπλό παιχνίδι, βοηθώντας από τη μια πλευρά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και από την άλλη διατηρώντας σχέσεις με βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν από το έδαφός του. Τα σχόλια των μελών του Κογκρέσου ήταν η πιο πρόσφατη εκδήλωση δυσπιστίας στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ, μετά σειρά οδυνηρών επεισοδίων, όπως η μυστική επιχείρηση των Αμερικανών που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο -όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με το Πακιστάν, την τρομοκρατία και την κατασκοπεία- παραμένει ασαφές πώς και κατά πόσον οι εξτρεμιστές έμαθαν για τις πληροφορίες των Αμερικανών. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ενημερώνουν τακτικά τους ηλικιωμένους αρχηγούς των φυλών της περιοχής πριν από τις επιχειρήσεις, με σκοπό να έχουν ειρηνικές σχέσεις μαζί τους, και είναι πιθανόν οι φύλαρχοι με τη σειρά τους να έδωσαν τις πληροφορίες.

Επιστρέφοντας από το Πακιστάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Ρότζερς εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για το αν οι στρατιωτικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν (ΙSI) συνεργάζονται πλήρως με τις ΗΠΑ στην πάταξη των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος που συνορεύει με το Αφγανιστάν. «Το Πακιστάν πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει καλός τρομοκράτης», δήλωσε ο κ. Ρότζερς. «Το Πακιστάν παίζει αυτό το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αποσταθεροποίησης έχοντας στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού στελέχη που πρόσκεινται φιλικά στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/06/2011_447248

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.