Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ρωσία: Κατάσκοπος ένοχος για εσχάτη προδοσία

Στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ένοχο ερήμην για εσχάτη προδοσία έναν πρώην υπεύθυνο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR) που έδωσε τα ονόματα δέκα κατασκόπων στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την 25ετή κάθειρξη του πρώην αξιωματικού των ρωσικών υπηρεσιών, του συνταγματάρχη Αλεξάντρ Ποτίφ, που επίσης κρίθηκε ένοχος για λιποταξία.

Η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα από το στρατιωτικό δικαστήριο.
Ο Αλεξάντρ Ποτίφ ήταν υπαρχηγός του τμήματος για την Αμερική της διεύθυνσης «S» (εν υπνώσει δικτύων) της SVR και είχε άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για τους εν ενεργεία πράκτορες.
Πηγές στις τάξεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο την προδοσία αυτού του πρώην αξιωματούχου τους, που κατάφερε πλήγμα στη Μόσχα με τη σύλληψη στις ΗΠΑ δέκα «εν υπνώσει» πρακτόρων.
Οι πράκτορες αυτοί απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και έφθασαν στη Μόσχα στο πλαίσιο ανταλλαγής που παρέπεμπε στην ψυχροπολεμική εποχή.

Μια μεταξύ αυτών, η Ρωσίδα κατάσκοπος Αννα Τσάπμαν που έγινε διάσημη στη χώρα της μετά την απέλασή της, εξετάστηκε επίσης στο πλαίσιο της δίκης αυτής και αναγνώρισε σε μια φωτογραφία τον συνταγματάρχη Ποτίφ ως πρόσωπο που γνώριζε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, είπε ο δικαστής.
Ο Αλεξάντρ Ποτίφ αποσκίρτησε λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην πράκτορας ο ίδιος των σοβιετικών υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών, υπηρεσία που τότε ανήκε στην KGB, είχε χαρακτηρίσει «γουρούνι» τον λιποτάκτη λέγοντας ότι θα μετανοήσει «χίλιες φορές» για την προδοσία του.
Πριν διαφύγει, έστειλε ένα μήνυμα στη σύζυγό του για να την ειδοποιήσει ότι δεν θα ξαναγυρίσει. «Μέρι, προσπάθησε να το δεις ψύχραιμα. Δεν φεύγω προσωρινά, αλλά για πάντα. Δεν ήθελα αλλά εξαναγκάστηκα. Θα ξεκινήσω από το μηδέν και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τα παιδιά», φέρεται να είχε γράψει σε σύντομο γραπτό του μήνυμα, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο συνταγματάρχης Ποτίφ αποκάλυψε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Ρώσων πρακτόρων και τα μέσα επικοινωνίας τους κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό και σε συναντήσεις στη Μόσχα.
Εφυγε από τη Ρωσία παίρνοντας το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Μινσκ. Μετά, «με πλαστό διαβατήριο με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πήγε στη Γερμανία και κατόπιν στις ΗΠΑ κρύβεται μέχρι σήμερα».
Ο κάτοχος του ρωσικού διαβατηρίου το οποίο επέτρεψε στον Ποτίφ να διαφύγει με ψεύτικη ταυτότητα, εξετάστηκε από τους δικαστές και είπε ότι ουδέποτε έχασε το διαβατήριό του, αλλά το είχε δώσει στην αμερικανική πρεσβεία για θεώρηση.
Όταν ρωτήθηκε από τις ρωσικές αρχές, η αμερικανική πρεσβεία δεν θέλησε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο Ποτίφ, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.