Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σε ισόβια κάθειρξη οκτώ αντιφρονούντες στο Μπαχρέιν


Reuters, A.P., AFP


ΜΑΝΑΜΑ. Οι πολιτικές δίκες στο Μπαχρέιν συνεχίζονται με την καταδίκη χθες σε ισόβια κάθειρξη οκτώ στελεχών της αντιπολίτευσης, παρά τα ευχολόγια περί διαλόγου και εθνικής συμφιλίωσης που διατυπώθηκαν στη συνάντηση του διαδόχου του θρόνου του Μπαχρέιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στις αρχές Ιουνίου.

Οι καταδίκες αναζωπύρωσαν τις διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν κατασταλεί τον Μάρτιο με τη βοήθεια σαουδαραβικών τανκς και με εργαλείο εκατοντάδες συλλήψεις, πολλές χιλιάδες εκδικητικές απολύσεις και καταστροφές σιιτικών τεμενών. Στα μέτρα που έλαβε το σουνιτικό καθεστώς του Μπαχρέιν περιλαμβάνεται και η φίμωση του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, με αποτέλεσμα ελλιπείς πληροφορίες για τις χθεσινές διαδηλώσεις.

Καταδικασθέντες σε ισόβια ως συνωμοτούντες για την ανατροπή του βασιλέα είναι μεταξύ άλλων ο επιφανής σιίτης πολιτικός Χασάν Μουσάιμα και οι ακτιβιστές Αμπντουλχαντί αλ Χαβάτζα και Αμπντουλτζαλίλ αλ Σιγκάς.

«Ο Αλ Χαβάτζα είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον αραβικό κόσμο και η καταδίκη του έχει εξοργίσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν, Ναμπίλ Ρατζάμπ.

Το δικαστήριο επέβαλε σε άλλους κατηγορουμένους ποινές από 2 έως 15 χρόνια κάθειρξης. Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ιμπραήμ Σαρίφ, ο σουνίτης επικεφαλής του νόμιμου αριστερού κόμματος Γουάντ, το οποίο ζητούσε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Αρχές ήραν τυπικά το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης την 1η Ιουνίου, όμως ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ήταν στρατιωτικοί.

Εκτακτα στρατοδικεία έχουν ήδη δικάσει δεκάδες διαδηλωτών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ως υπαίτιοι για θανάτους αστυνομικών. Εκατοντάδες κρατούμενοι παραμένουν εξαφανισμένοι. Την περασμένη εβδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις καταστολής βασάνιζαν διαδηλωτές ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο της Μανάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.