Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Προβλήματα στην ινδική οικονομία



Δυσκολίες στην ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας.

Πολλοί Ινδοί είδαν ως εξαιρετικά ειρωνικό γεγονός την αύξηση των τιμών στα καύσιμα την προηγούμενη Παρασκευή, τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεφταν. Επρόκειτο για μία κίνηση από πλευράς της ινδικής κυβέρνησης η οποία εκτιμάται πως θα αυξήσει τον πληθωρισμό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ινδίας, όπου οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη αυξηθεί κατά 9,1 % - ποσοστό που μάλλον θα ανεβεί κι άλλο.

Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, αγγίζοντας το 7,5-8% κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Απρίλιο του 2012, σημειώνοντας πτώση από το 8,5 όπου βρισκόταν το 2010-11.

Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να γίνονται διστακτικοί να προβούν σε επενδύσεις στην Ινδία, ακόμα και αν πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες- οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν πέσει στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25 το 2009-10. Επίσης, πτώση παρατηρείται και στη βιομηχανική παραγωγή.

Ο πληθωρισμός αποτελεί μία από τις βασικές απειλές προς την ινδική οικονομία. Η αύξησή του συνοδεύεται από υψηλές τιμές στα τρόφιμα, κάτι που πλήττει βαρύτατα τους φτωχούς της χώρας- ένας στους τέσσερις ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Επίσης, στην άνοδό του συνεισφέρουν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ινδία εισάγει το 84% του πετρελαίου της. Η κυβέρνηση λέει πως αναγκάζεται να αυξάνει τις τιμές των καυσίμων στο εσωτερικό λόγω των ολοένα και πιο δαπανηρών εισαγωγών, των απωλειών των κρατικών επιχειρήσεων διύλισης και της αύξησης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, στην Ινδία έχει επιβληθεί αυστηρή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια 10 φορές από το Μάρτιο του 2010. Με το δανεισμό να γίνεται όλο και πιο δύσκολος, οι επενδύσεις επιβραδύνονται.

Η χώρα κατάφερε να αντέξει στην ύφεση του 2008 σε μεγάλο βαθμό επειδή αύξησε τις δαπάνες σε προγράμματα ευημερίας, στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα για αύξηση της απασχόλησης στα χωριά. Πριν την ύφεση, η οικονομία είχε ρυθμό ανάπτυξης 9% επί τέσσερα χρόνια- έπεσε στο 6,5% το 2008-09 και μετά ανέβηκε ξανά στο 8%.

Η κυβέρνηση κατηγορείται πως δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενώ την εικόνα της καταστρέφει και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, ένα εκ των οποίων αφορούσε το χώρο της κινητής τηλεφωνίας- όπου, κατ'επέκτασιν μειώθηκαν οι ξένες επενδύσεις, ακόμα και αν η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η υποδομή της χώρας: σε μεγάλα τμήματα της Ινδίας η παροχή ρεύματος γίνεται με διακοπές, οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση και η υδροδότηση δεν είναι αξιόπιστη, ενώ επίσης πάσχουν και τα συστήματα υγείας και παιδείας. Ακόμη, σημαντικοί τομείς όπως η γεωργία (που απασχολεί το μισό πληθυσμό της χώρας) και τη βιομηχανία λογισμικού δεν αναπτύσσονται όσο γρήγορα θα έπρεπε- σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που είχε στις αγορές της Δύσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.