Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αμείωτες οι φονικές μάχες στη Λιβύη


Εννέα νεκροί και 51 τραυματίες στις σκληρές μάχες που έγιναν στην περιοχή της Μισράτα.

Εννέα άνθρωποι, εξεγερμένοι και άμαχοι, σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν στις σκληρές μάχες που έγιναν σήμερα ανάμεσα στα στρατεύματα του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι και των δυνάμεων των εξεγερμένων στην περιοχή της Μισάτα στη δυτική Λιβύη, σύμφωνα με πηγές της εξέγερσης.

Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν με βαρύ πυροβολικό τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, την περιοχή της Νταφνιέχ, στη δυτική είσοδο του θύλακα της Μισράτα που ελέγχεται από τους εξεγερμένους οι οποίοι απήντησαν, αναφέρουν οι πηγές σε ανακοίνωσή τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο βομβαρδισμός και οι μάχες «στοίχισαν τη ζωή σε εννέα άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό 51, ανταρτών και αμάχων. Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσαν.

Δεν εγκαταλείπουμε τον Καντάφι

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ Ομπέιντι δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς είναι «έτοιμο για ειρήνη και για πόλεμο» και ότι δεν θα εγκαταλείψει τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Έχουμε δηλώσει την επιθυμία μας για ειρήνη στη Λιβύη από την αρχή. Κανείς δεν άκουσε. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, είμαστε εδώ: στη γη μας ενωμένοι, μαζί με τον ηγέτη μας (Καντάφι). Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη και έτοιμοι να πολεμήσουμε για την ελευθερία και την τιμή μας», είπε. Ο υπουργός, ο οποίος διάβασε μια ανακοίνωση στους ανταποκριτές ξένου τύπου στην Τρίπολη, καταδίκασε, επίσης, την «αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή κατά μιας κατοικημένης περιοχής, που προκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εννέα νεκρούς-άμαχους ανάμεσά τους και δύο παιδιά-και 18 τραυματίες, σύμφωνα με το καθεστώς.

Εκτίμησε επίσης ότι οι «εσκεμμένοι βομβαρδισμοί» των κατοικημένων περιοχών είναι «μια άμεση έκκληση προς όλους τους ελεύθερους λαούς του κόσμου και σε όλους τους μουσουλμάνους να ξεκινήσουν ένα παγκόσμιο τζιχάντ εναντίον της καταπιεστικής και εγκληματικής Δύσης, ώστε να μην επιτραπεί σε εγκληματικές οργανώσεις όπως το ΝΑΤΟ να αποφασίζουν για το μέλλον των ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών».

Λιβύη: Το ΝΑΤΟ στοχεύει σκόπιμα αμάχους

Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως περίπου επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν από την κυβέρνηση της Λιβύης σε μια οικιστική περιοχή στη συνοικία Αράντα της Τρίπολης και είδαν ένα πτώμα που είχε ανασυρθεί από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

«Υπήρξε σκόπιμη στόχευση κατοικιών αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Χάλεντ Κάιμ, στο σημείο. «Είναι άλλη μία ένδειξη της ωμότητας της Δύσης."

Υπήρχαν σωροί από ερείπια και μεγάλα κομμάτια σπασμένο μπετόν στο σημείο, όπου ένα μεγάλο πλήθος, κατά τα φαινόμενα κάτοικοι της περιοχής, βοηθούσαν στον καθαρισμό.

Σε ένα τοπικό νοσοκομείο, επιδείχθηκαν στους δημοσιογράφους τα πτώματα τριών ανθρώπων, περιλαμβανομένου και ενός παιδιού, που σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή.

Ένα από τα πτώματα ήταν καλυμμένο με μπάζα και σκόνη. Στους δημοσιογράφους επιδείχθηκε επίσης ένα τραυματισμένο παιδί.

«Βασικά, απόψε ήταν άλλη μια νύχτα φόνου, τρόμου και φρίκης στην Τρίπολη που προκάλεσε το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραήμ, στους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο. Πέντε οικογένειες ζούσαν στο κτίριο που κτυπήθηκε, είπε.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί κατά πόσον τα τρία πτώματα ήταν από το κατεστραμμένο κτίριο στη συνοικία Αράντα. Η Αράντα είναι μια συνοικία της περιοχής Σουκ αλ-Τζούμα, η οποία είναι γνωστή για τα αντι-κανταφικά αισθήματά της.

Πριν από δύο εβδομάδες, Λίβυοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν από ένα μέλος του προσωπικού του ίδιου νοσοκομείου σε ένα σημείωμα που πέρασε στους δημοσιογράφους, ότι παρουσίασαν ψευδώς ένα παιδί που τραυματίστηκε σε τροχαίο ως θύμα επίθεσης του ΝΑΤΟ.

Χθες η κυβέρνηση της Λιβύης κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι στοχεύει ειδικά αμάχους στην εκστρατεία που διεξάγει προκειμένου να βοηθήσει τους εξεγερμένους στον πόλεμό τους εναντίον του καθεστώτος του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Έπειτα από τέσσερις μήνες εμφυλίου πολέμου, οι εξεγερμένοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της ανατολικής Λιβύης, την περιοχή γύρω από τη δυτική πόλη-λιμάνι Μιζουράτα και μεγάλο μέρος της περιοχής των Δυτικών Ορέων που εκτείνονται στα σύνορα με την Τυνησία.


OHE: Σχεδιάζονται διαπραγματεύσεις για τερματισμό σύγκρουσης

Οι βάσεις μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη αρχίζουν να σχεδιάζονται δήλωσε χθες Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έπειτα από μία σύνοδο με Ευρωπαίους και Αφρικανούς, κυρίως, αξιωματούχους.

Ο Μπαν υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να απευθύνει ένα «συνεπές λογικά μήνυμα» για μία πολιτική επίλυση με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

«Προειδοποιώντας ότι μια συμφωνία απέχει ακόμη πολύ, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως οι απαρχές μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του για τη Λιβύη,» Αμπντούλ-Ίλαχ Αλ-Χατίμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Μπαν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία σύνοδο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης στο Κάιρο.

Επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά την Παρασκευή με το λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τους εξεγερμένους.

«Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως η επιδίωξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη παραμένει η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Νεζίρκι.


Στους 9 οι νεκροί

Εννέα άνθρωποι, οι πέντε μέλη μιάς οικογένειας, σκοτώθηκαν την ώρα που άλλοι 18 τραυματίστηκαν από μία αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, που έπληξε τη συνοικία της Τρίπολης Αλ Αράντα τα ξημερώματα, σήμερα, ανέφερε με νεότερο ανακοινωθέν της η λιβυκή κυβέρνηση.

Ενα διόροφο κτήριο, στο εσωτερικό του οποίου ζούσαν πέντε οικογένειες, καταστράφηκε από τον ίδιο αεροπορικό βομβαρδισμό, αναφέρει το ίδιο ανακοινωθέν.

Μπροστά στους ανταποκριτές ξένων μμε, η λιβυκή τηλεόραση έδειξε πλάνα, που έδειχναν συνεργεία να αποσύρουν από τα συντρίμμια του κτηρίου δύο πτώματα.

Εδειξε, επίσης, πλάνα από αίθουσα νοσοκομείου στην Τρίπολη, όπου έχουν μεταφερθεί τα πτώματα δύο μωρών, κάτω των δύο ετών, και μιάς γυναίκας - «όλων συγγενών» -, ενώ ο ρεπόρτερ μίλησε για «βαρβαρότητες» και «ηθελημένες δολοφονίες πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.