Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε.

Ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που το Ρέικιαβικ ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, μολονότι ενδέχεται να προκληθεί εμπλοκή λόγω του «ευαίσθητου» θέματος της αλιείας.

Η Ισλανδία έχει ανοίξει τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που έχει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και έχει ήδη ολοκληρώσει τα δύο, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όσουρ Σκαρφέντινσον, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γιάνος Μαρτόνι (η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) και τον Επίτροπο Στέφαν Φίλε, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση.

Τα συνολικά 35 κεφάλαια καλύπτουν όλες τις πλευρές του κοινοτικού δικαίου και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τομέα (μεταφορές, ενέργεια, νομισματική πολιτική, γεωργία, αλιεία, δικαιοσύνη κ.λπ.). Στόχος των συνομιλιών είναι να επιβεβαιωθεί ότι η εθνική νομοθεσία της υπό ένταξη χώρας είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Ισλανδία», πρόσθεσε ο Σκαρφέντινσον. Διευκρίνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να ανοίξει τα μισά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την αλιεία και τη γεωργία, μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η αλιευτική πολιτική ενδέχεται ωστόσο να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Ισλανδίας αφού η χώρα έχει συγκρουστεί με την ΕΕ κυρίως για τον αποκαλούμενο «πόλεμο του σκουμπριού», με αφορμή τη μονομερή απόφαση του Ρέικιαβικ να αυξήσει σημαντικά την αναλογία που της αντιστοιχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.