Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

H Tσεχία εκτός αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ

A.P.

ΠΡΑΓΑ. Η Τσεχία ανακάλεσε χθες τη συμμετοχή της στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, διαμαρτυρόμενη για τον μειωμένο ρόλο που της επιφυλάσσει ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποβαθμίσει τα σχέδια του προκατόχου του για αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπους προέβλεπαν την ανάπτυξη 10 αμυντικών πυραύλων στην Πολωνία και συστήματος προηγμένων ραντάρ στην Τσεχία. Δεδηλωμένος στόχος του συστήματος ήταν η αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν, αλλά στη Μόσχα δεν είχε περάσει απαρατήρητη η διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής επιρροής στις χώρες του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Μόσχα είχε μάλιστα απαντήσει ανακοινώνοντας σχέδια ανάπτυξης πυραυλικού συστήματος στον θύλακο του Καλίνινγκραντ, στα πολωνικά σύνορα. Τον Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Ομπάμα εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό, αντικαθιστώντας το με άλλο, πιο περιορισμένο, στο οποίο όμως η προβλεπόμενη τσεχική συμμετοχή εξαντλείτο στην φιλοξενία κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης. Το κέντρο θα είχε ως αποστολή την ανάλυση των δεδομένων των κατασκοπευτικών δορυφόρων και την εκτίμηση ενδεχόμενων κινδύνων για τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Τσέχος υπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Βόντρα δήλωσε ότι η Τσεχία επιθυμεί να λάβει μέρος, «αλλά σίγουρα όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο». «Μας έκαναν μια προσφορά και την αξιολογήσαμε», είπε ο Βόντρα. «Θα έλεγα ότι λύσαμε το θέμα με κομψό τρόπο».

Ο επίσημος λόγος για την τσεχική απόσυρση, όπως περιγράφηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Βόντρα με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γουίλιαμ Λιν, ήταν ότι το κέντρο αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο. «Η προσφορά που κάναμε ξεπεράστηκε από τα γεγονότα», δήλωσε ο Λιν. «Η σύνοδος (του ΝΑΤΟ) στη Λισσαβώνα άλλαξε τη φύση του πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η αντιπυραυλική άμυνα. Παρόλο που θεωρώ ότι η προσφορά είναι καλή και ενδιαφέρουσα, δεν ταιριάζει πια ούτε στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας ούτε στις ανάγκες της Τσεχίας».

Τι προβλέπουν τα νέα σχέδια

Τα αναθεωρημένα σχέδια του Λευκού Οίκου προβλέπουν την εγκατάσταση ραντάρ και αναχαιτιστικών πυραύλων στο έδαφος διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, εντός της προσεχούς δεκαετίας, καθώς και τη σταδιακή αναβάθμιση των συστημάτων αυτών. Το πρώτο στάδιο του σχεδίου υλοποιήθηκε τον Μάρτιο με τον κατάπλου στη Μεσόγειο του αμερικανικού «USS Monterey», σκάφους εξοπλισμένου για την ανίχνευση και την κατάρριψη πυραύλων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/06/2011_445885

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.