Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

SABAH

Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν για Κυπριακό


«Θεωρώ ταπείνωση τη συζήτηση σε οποιοδήποτε άλλο τραπέζι με τους Ε/Κ πέραν του ΟΗΕ. Σε περίπτωση που οι Ε/Κ αναλάβουν την προεδρία στην ΕΕ το 2012 και δεν έχει ακόμη επιλυθεί το Κυπριακό, εμείς απλώς θα καθόμαστε και θα ρεμβάζουμε. Θα παγώσουν όλες οι σχέσεις. Λέω ξεκάθαρα ότι στο βιβλίο μου δεν υπάρχει πλέον η λέξη ‘Μόρφου’. Αυτή ανήκει στη Β. Κύπρο. Επίσης, στην Καρπασία δεν μπορεί πια να επέλθει η παραμικρή αλλαγή. Συζητούν μεταξύ τους (οι Ε/Κ) για το τι θα μπορούσαν να πάρουν και πέραν του σχεδίου Ανάν. Αυτά έχουν πλέον περάσει. Λυπούμεθα, αλλά δεν γίνεται. Επ’ ουδενί θα συζητήσουμε υπό την προεδρία της Ν. Κύπρου στην ΕΕ. Οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Εάν τελειώσει η υπόθεση μέχρι το 2012, έχει καλώς. Διαφορετικά, θα πράξουμε κι εμείς ό,τι νομίζουμε. Για το θέμα τον Βαρωσίων, να μην περιμένει κανείς καλή πρόθεση εκ μέρους μας, εάν από την άλλη πλευρά υπάρχει κακή πρόθεση. Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Το θέμα των λιμένων θα αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα κι όχι πρώτα ο Βορράς και μετά ο Νότος. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Κατά τη Φινλανδική Προεδρία είχαμε υποβάλει τις προτάσεις μας, όμως η ΕΕ δεν μπόρεσε να τις κάνει αποδεκτές. Στη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη, ο Έρογλου έδειξε την καλή του θέληση. Να δούμε τώρα τι θα γίνει κατά την 4η σύνοδο στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Αν έχετε προσέξει, εμείς τους κυνηγάμε κι αυτοί φεύγουν. Συνεχίζουμε την πολιτική του ενός βήματος μπροστά. Εγώ το είπα στον Παπανδρέου: ‘Έλα να καθίσουμε να συζητήσουμε ως εγγυήτριες χώρες. Να είναι και ο Έρογλου κι ο Χριστόφιας, να λάβουν μέρος και ο Γ.Γ. των ΗΕ κι ακόμη και οι Βρετανοί’. Όμως δεν το αποτολμούν. Αιτία είναι το θέμα της ισότητας των δυο κρατών».


ZAMAN

Κοινό ενεργειακό κέντρο στην Κύπρο


Ο «υπουργός ενεργείας της ΤΔΒΚ» Sunat Atun, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, και μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό ενεργείας Taner Yildir, δήλωσε: «Θα πρέπει να συσταθεί κοινό ενεργειακό κέντρο για τις ανάγκες των δυο πλευρών στην Κύπρο. Ενώ η Κύπρος είναι ένα νησί, οι δυο τομείς παράγουν χωριστά ρεύμα. Όμως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει γειτνίαση με άλλο έδαφος καθιστά τα πάντα εύθραυστα και υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Τώρα γίνονται εργασίες για τη μεταφορά νερού μέσω υποθαλάσσιων αγωγών από την Τουρκία. Οι υδάτινες ποσότητες που θα αρχίσουν να διοχετεύονται από 2014, θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική ζωή της ΤΔΒΚ». Ο Τούρκος υπουργός, με τη σειρά του, δήλωσε: «Ετοιμάζουμε δομές που από το 2023 να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Κύπρου. Εάν είχε συσταθεί ένα κέντρο επικοινωνίας, στο πλαίσιο ενός master plan, η Ε/Κ πλευρά δεν θα είχε τώρα βιώσει αυτό το πρόβλημα με το ρεύμα».

Cumhuriyet

Η επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον


Τονίζεται ιδιαίτερα το μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα, που η αμερικανίδα ΥΠΕΞ μετέφερε στην Άγκυρα, σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα που οι ΗΠΑ προσδίδουν στην επανόρθωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Γκιούλ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα απέρριπτε μια πρωτοβουλία του Ισραήλ. Ακόμα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην κοινή στάση κατά της τρομοκρατίας και στην καταδίκη από την Κλίντον της τρομοκρατικής ενέργειας του ΡΚΚ στο Ντιαρμπακίρ. Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της στην πολιτική ειρηνικής και δημοκρατικής διευθέτησης του Κουρδικού, που ακολουθεί η Άγκυρα.


Yeni safak

Ανακρίσεις για το Κουρδικό


Διεξάγεται ανάκριση για πρώτη φορά από πολιτικό και όχι στρατιωτικό προσωπικό, γύρω από την τρομοκρατική επίθεση του ΡΚΚ, την περασμένη εβδομάδα, στο Ντιαρμπακίρ, που κόστισε τη ζωή σε 13 Τούρκους στρατιώτες. Όπως αναφέρει η Sabah, οι ανακριτές θα προσπαθήσουν να βρουν εάν υπήρξαν λάθη από πλευράς του στρατού στο σχεδιασμό της επιχείρησης, τους λόγους για την καθυστέρηση αποστολής ενισχύσεων όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και για τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά μετά την επίθεση. Το άλλο μεγάλο σχετικό θέμα αφορά τις διεργασίες και διαφωνίες που εντοπίζονται στο κουρδικό στρατόπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η Yeni safak γράφει ότι το BDP είναι διχασμένο μετά την μονομερή διακήρυξη της δημοκρατικής αυτονομίας που έγινε την ίδια μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ντιαρμπακίρ. Δύο τουλάχιστον εκλεγμένοι με το BDP βουλευτές, αναφέρει το ρεπορτάζ, διαφώνησαν τόσο με το χρόνο όσο και με τον τόνο της διακήρυξης. Διαφωνίες όμως φαίνεται να υπάρχουν και σε επίπεδο ηγεσίας του ΡΚΚ.

Hurriyet

Αντι-τρομοκρατική νομοθεσία


Μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ριτσιαρντόνε, το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, έχει εντείνει τις διαδικασίες για την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την πρόληψη χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρές ποινές για εκείνους που εμπλέκονται σε ύποπτες χρηματικές συνδιαλλαγές, επισημαίνεται. Τα νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση με το άνοιγμα του κοινοβουλίου τον προσεχή Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.