Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Καλοκαίρι διαμαρτυρίας στο Ισραήλ



Σφοδρό είναι το πλήγμα που δέχεται αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου από ένα καινούργιο κύμα διαμαρτυρίας που έχει κυριεύσει τη χώρα. Επηρεασμένοι από την «αραβική άνοιξη» δεκάδες χιλιάδες πολίτες της μεσαίας τάξης του Ισραήλ κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της αισχροκέρδειας στα ενοίκια, τον ακραίο καπιταλισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πρόσφατα μία «μεγάλη» μεταρρύθμιση στην αγορά ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αποτρέψει τη μεγάλη εσωτερική κρίση που υποβόσκει στη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει κίνητρα για τους κατασκευαστές να χτίσουν 50.000 φθηνά διαμερίσματα στο Ισραήλ και 10.000 επιπλέον θέσεις στις φοιτητικές εστίες.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε έτσι στο κύμα διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στη χώρα κατά των υπέρογκων ενοικίων. Το κίνημα των πολιτών έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να ο πρωθυπουργός να φοβάται πλέον για τη θέση του. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Haaretz», μόλις το 32% των Ισραηλινών δήλωνε ικανοποιημένο από τη δουλειά του, ενώ το 15% δηλώνει απογοητευμένο. Μόλις τον Μάιο το αποτέλεσμα ήταν το αντίστροφο: 51% των ερωτηθέντων στήριζε τον Νετανιάχου και μόλις το 31% εκφραζόταν κατά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να πείσει τους συμπολίτες τους ότι παίρνει στα σοβαρά της διαμαρτυρία τους. Ακύρωσε ένα - εδώ και πολύ καιρό - προγραμματισμένο ταξίδι στην Πολωνία, όπου θα ζητούσε τη στήριξη της Βαρσοβίας στο σχέδιο του για να αποτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η αποκλιμάκωση της στεγαστικής κρίσης είναι πολύ πιο σημαντική γι' αυτόν, κυρίως επειδή δεν αφορά πλέον μόνο τα δυσεύρετα σπίτια. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις κοινωνικές ανισότητες και τον ακραίο καπιταλισμό.

Το καλοκαίρι της οργής

Το καλοκαίρι της οργής στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ. Όλα ξεκίνησαν με την 26χρονη κινηματογραφίστρια Δάφνη Λιφ αναγκάστηκε να ψάξει για σπίτι, όταν της ακύρωσαν το συμβόλαιο που είχε. Ωστόσο, μετά από μεγάλη αναζήτηση η Δάφνη Λιφ δεν βρήκε τίποτα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις οικονομικές της δυνατότητες. Άστεγη πλέον και θυμωμένη αποφάσισε να κατασκηνώσει στο διάζωμα της λεωφόρου Ρότσιλντ, που είναι από τους πιο ακριβούς δρόμους του Τελ Αβίβ. Μέσα σε λίγες ώρες στο ίδιο σημείο έστησαν και άλλοι κάτοικοι του Τελ Αβίβ τις σκηνές τους. Μία εβδομάδα αργότερα εκατοντάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες είχαν κατασκηνώσει στο μέσον της ελιτίστικης λεωφόρου. «Η Ρότσιλντ είναι η δική μας πλατεία Ταχρίρ» γράφουν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φοιτητές.

Αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματικά επαναστατικό. Η μεσαία τάξη του Τελ Αβίβ, κουρασμένη από τις διαδηλώσεις, που δεν κατέβαινε πλέον στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους άρχισε να διαδηλώνει μαζικά. Την προηγούμενη Κυριακή συγκεντρώθηκαν 20.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν για τα ακριβά ενοίκια. Μάλιστα, ο το 87% των Ισραηλινών στηρίζει την κινητοποίηση.

Πράγματι η κατάσταση με τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι εξωφρενική. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών συμβούλων Mercer, το Τελ Αβίβ βάσει της αγοραστικής του δύναμης των καταναλωτών ανήκει στις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Είναι πιο ακριβό από το Μιλάνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη. Οικογένειες ή εργένηδες με χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια του κέντρου της πόλης.

«Κρίση της μεσαίας τάξης»

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας καρπώνονται μόνο τα ανώτερα στρώματα. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Ισραήλ, το 25% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πάλαι ποτέ ισχυρή μεσαία τάξη του Ισραήλ αποδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο. Τη δεκαετία του 1980 αποτελούσαν το 35% του πληθυσμού, ενώ το 2009 είχε περιορισθεί στο 15%. Η υπό πτώχευση μεσαία τάξη του Ισραήλ βρήκε τη διέξοδο διαμαρτυρίας της στην κρίση των ενοικίων.

«Αυτό που νιώθουμε, είναι η κρίση της μεσαίας τάξης» δηλώνει ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Οι διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά πιο μαζικές. Μαζί με τους φοιτητές που έχουν κατασκηνώσει στη λεωφόρο Ρότσιλντ, είναι και οι γιατροί που απεργούν ζητώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου έχει κατέβει σε απεργία πείνας.

Ο Νετανιάχου «θιασώτης» της ελεύθερης αγοράς

Η θέση του Νετανιάχου είναι δυσχερής και η κατάσταση γι' αυτόν δυσκολεύει καθημερινά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων, κυρίως γιατί το όνομά του έχει συνδεθεί με την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Ο Νετανιάχου θεωρείται θιασώτης της ελεύθερης αγοράς και ως υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, του Αριέλ Σαρόν, προχώρηση στην ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να οξυνθεί η κοινωνική κατάσταση. Ως πρωθυπουργός επιδοτούσε τις κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν έκανε τίποτα για να μείωση το κόστος ζωής στο κεντρικό Ισραήλ. Γι' αυτό το λόγο η οργή των Ισραηλινών στρέφεται προσωπικά στον Μπέντζαμιν Νετανίαχου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.