Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η Β. Κορέα επιστρατεύει φοιτητές για να αναζωογονήσει την οικονομία της


Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έστειλε φοιτητές να εργαστούν σε εργοτάξια.


Η βορειοκορεατική κυβέρνηση διέταξε τους φοιτητές των πανεπιστημίων της να σταματήσουν τις σπουδές τους για ένα χρόνο για να συμμετέχουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας της, σύμφωνα με Βρετανό διπλωμάτη.

Ο Πίτερ Χιουζ, πρέσβης της Μ. Βρετανίας στη Βόρεια Κορέα, είπε ότι, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, φοιτητές έχουν σταλεί για να δουλέψουν σε εργοτάξια στην ευρύτερη περιοχή της Πιονγκγιάνγκ μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

«Δύο χρόνια πριν, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα κατασκεύαζε 200.000 μονάδες στέγασης στην πόλη, για να λύσει το πρόβλημα της χρόνιας έλλειψης κατοικίας…μέχρι τώρα έχουν χτιστεί μόνο 10.000 μονάδες, οπότε η κυβέρνηση έχει βγάλει τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια για να επιταχύνει τις εργασίες πριν λάβουν χώρα οι εορτασμοί του Απριλίου του 2012 για τα 100ά γενέθλια του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ» είπε σχετικά ο Χιουζ, ο οποίος επεσήμανε ωστόσο ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν κλείσει, καθώς το διδακτικό προσωπικό και οι μεταπτυχιακοί και ξένοι φοιτητές παραμένουν στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα University World News, έχουν λάβει χώρα τέτοια περιστατικά και στο παρελθόν, με πανεπιστήμια να σταματούν τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης της δεκαετίας του 1990. Κατά το εν λόγω site, τα πανεπιστήμια έκλεισαν στις 27 Ιουνίου και θα παραμείνουν κλειστά για δέκα μήνες, με τους φοιτητές να έχουν σταλεί να εργαστούν σε αγροκτήματα, εργοστάσια και οικοδομές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας είπε σε όλα τα πανεπιστήμια να σταματήσουν τα μαθήματα (εκτός των επί πτυχίο και των ξένων φοιτητών) μέχρι το επόμενο έτος. Ωστόσο, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ, το οποίο επιβλέπει τις σχέσεις Βόρειας- Νότιας Κορέας, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να έχει γίνει ένα «μεγάλο, ευημερών και ισχυρό έθνος» ως το 2012, ενώ προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της και να διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ στο γιο του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η χώρα βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στη χειρωνακτική εργασία για την αγροτική παραγωγή της, καθώς δεν υπάρχει ρευστό για την αντικατάσταση των παλαιών σοβιετικών αγροτικών μηχανημάτων της.

Φέτος, η Βόρεια Κορέα ζήτησε αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, κάνοντας λόγο για μείωση των αποθεμάτων τροφίμων της λόγω κακοκαιρίας, αύξησης των τιμών διεθνώς και την παύση της παροχής βοήθειας από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μία απόπειρα της βορειοκορεατικής κυβέρνησης να αποθηκεύσει τρόφιμα για να τα δώσει «δώρο» στο λαό κατά τους εορτασμούς του επομένου έτους ή ότι ετοιμάζεται για νέο κύκλο διεθνών κυρώσεων εν όψει μίας τρίτης πυρηνικής δοκιμής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.