Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κρίσιμες συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος

Καταψηφίστηκε νέο σχέδιο. Συνεχείς οι διαβουλεύσεις.


Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε σήμερα την πρόταση των Δημοκρατικών για αύξηση του ορίου χρέους της χώρας, την ώρα που οι Αμερικανοί βουλευτές επεξεργάζονται μία άλλη πρόταση η οποία φαίνεται ότι θα γίνει δεκτή και από τα δύο κόμματα.

Με ψήφους 50 υπέρ και 49 κατά το νομοσχέδιο του επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή του από τη Γερουσία.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, έστειλε σήμερα ένα email στους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στο οποίο αναφέρει ότι «οι συζητήσεις (για τη νέα πρόταση) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επιλυθούν σοβαρά θέματα».

Στο email ο Μπένερ προσθέτει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα μία τηλεδιάσκεψη με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του.

Κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου του Ριντ αναμένεται να υιοθετηθούν στη νέα δικομματική πρόταση οποία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σήμερα.

«Ο διακανονισμός που επεξεργαζόμαστε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, την κυβέρνηση και άλλους δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη», δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. «Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να γίνει».

Προειδοποίησε άλλωστε τους γερουσιαστές να μην απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο για την περίπτωση που διεξαχθεί μία νέα ψηφοφορία.

Νταν Φάιφερ: «Δεν υπάρχει συμφωνία»

Δεν υπάρχει συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Φάιφερ στο λογαριασμό του στο twitter, ενώ πρόσθεσε ότι «πολλές κακές πληροφορίες ακούγονται εκεί έξω».

Εκπρόσωποι και από τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης και διαβεβαίωσαν τις αγορές ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία. «Παρά τις αναφορές, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε ο Φάιφερ στο twitter.

«Πρέπει να βρούμε μία λύση»

Η σημερινή ημέρα θα αποδειχτεί «κρίσιμη» για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου του χρέους, υποστήριξε ένας εκ των συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση. Η σημερινή ημέρα είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας», είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NBC.

Δύο τηλεοπτικά κανάλια, το ABC και το CNN μετέδωσαν νωρίτερα ότι έχει επιτευχθεί μια «προκαταρκτική» συμφωνία μολονότι πηγές του Κογκρέσου προειδοποιούσαν ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

ABC: Προκαταρκτική συμφωνία

Σε προκαταρκτική συμφωνία για ένα σχέδιο που θα αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ και θα περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι ABC News.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές του Κογκρέσου το κανάλι ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθεί το όριο του χρέους μέχρι και τις εκλογές του 2012, θα περιοριστούν κατά 1 και πλέον τρισεκατομμύριο οι δαπάνες για την επόμενη δεκαετία και θα συσταθεί μια νέα ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα πάντα με το ABC τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το πλαίσιο της συμφωνίας αργότερα σήμερα.

Kοντά σε συμφωνία, λέει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το όριο του χρέους βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Μακόνελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την αύξηση του ορίου του χρέους θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών ενώ ταυτόχρονα δεν θα αυξηθούν οι φόροι.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα, ο Μακόνελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει «σύντομα», σημειώνοντας ότι πιστεύει πως είναι σε θέση να πείσει τους συναδέλφους του να υιοθετήσουν το σχέδιο.

Mέχρι τις παραπάνω εξελίξεις είχε γίνει γνωστό από κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών ότι στις 13:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα Η.Π.Α. (20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας) θα τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

«Η αναβολή στην ψηφοφορία οφείλεται στην πρόθεσή μας να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία. Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, συνεχίζονται, ωστόσο πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση προτού υπάρξει συμφωνία», υπογράμμισε ο Harry Reid, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έπειτα από μια εβδομάδα αδιεξόδου βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί δήλωσαν «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

«Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», είπε ο Μπένερ ενώ απέμεναν μόλις τρεις ημέρες πριν από την 2α Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.