Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ Γιατί αναδιπλώθηκε το CHP;

Ελένη Μαυρουδή
Η κοινή ανακοίνωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μετά την ορκωμοσία των βουλευτών του CHP, που αρνούνταν επί 13 μέρες να ορκισθούν, δεν περιέχει καμία αναφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές ή σε ρυθμίσεις της νομοθεσίας σχετικά με αυτό το θέμα, όπως αρχικά ζητούσε το CHP, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Το CHP αναγκάστηκε να προσυπογράψει την ανακοίνωση υπό την απειλή του ΑΚΡ για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, για την κάλυψη των κενών εδρών που θα προέκυπταν από την άρνηση των βουλευτών του CHP να ορκισθούν, λένε οι ίδιοι αναλυτές. «Η εξέλιξη αυτή συνιστά επίδειξη ισχύος του ΑΚΡ, καθώς το CHP υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση», γράφει ο κ. Μουσταφά Μουτλού, πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Βατάν και υπαινίσσεται ότι ο νέος αρχηγός του CHP κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πρέπει να παραιτηθεί.

Άλλοι αναλυτές, αντίθετα, θεωρούν την αναδίπλωση του CHP, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και θεωρούν ότι το λάθος ήταν η αρχική απόφαση να συμπεριληφθούν στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος προφυλακισμένα άτομα για υποθέσεις πραξικοπημάτων. «Η συνέχιση της έντασης θα είχε ολέθριες συνέπειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζει ο κ. Οράλ Τσαλισλάρ, της εφημερίδας «Ραντικάλ». Αναλυτές, όπως ο αρθρογράφος της «Ραντικάλ» κ. Μουράτ Γετκίν, θεωρούν ότι η εποικοδομητική συμφωνία ΑΚΡ-CHP στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών στρώνει το δρόμο για τη συνεργασία των δύο κομμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εμμένουν οι Κούρδοι
Το κουρδικό κόμμα BDP εξακολουθεί να απέχει από την ορκωμοσία και τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, διαμαρτυρόμενο για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του φυλακισμένου βουλευτή του κ. Χατίπ Ντιτζλέ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. «Το CHP κατάλαβε το λάθος του και υπαναχώρησε. Το BDP ίσως αποφασίσει να συνεχίσει το μποϊκοτάζ της Εθνοσυνέλευσης μέχρι τη λήξη της θερινής περιόδου, ωστόσο οι δηλώσεις στελεχών του δείχνουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Εθνοσυνέλευση χωρίς άλλη καθυστέρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, που θεωρεί ότι η αποχή από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη.
http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/402151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.