Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Συμμαχία Καντάφι με τους ισλαμιστές


«Η Λιβύη θα μοιάζει με τη Σαουδική Αραβία, με το Ιράν. Και τι έγινε;» δηλώνει ο Σεΐφ

The New York Times


Μετά έξι μήνες καταπολέμησης μιας εξέγερσης, την οποία η οικογένειά του παρουσίασε ως ισλαμική συνωμοσία, ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι και πιθανός διάδοχός του είπε –την περασμένη Τετάρτη– ότι αλλάζει πορεία, προκειμένου να συγκροτήσει μια παρασκηνιακή συμμαχία με ριζοσπαστικά ισλαμικά στοιχεία, στις τάξεις των Λίβυων ανταρτών, για να εκδιώξουν τους πιο φιλελεύθερα σκεπτόμενους.

«Θα το κάνουμε μαζί», είπε ο Σεΐφ αλ-Ισλαμ ελ-Καντάφι, κατά τη διάρκεια ωριαίας συνέντευξής του, σ’ ένα άδειο δωμάτιο ξενοδοχείου. «Η Λιβύη θα μοιάζει με τη Σαουδική Αραβία, με το Ιράν. Και τι έγινε;»

Ο επιφανής ισλαμιστής, τον οποίο ο κ. Καντάφι κατονόμασε ως συνομιλητή του, ο Αλί Σαλαμπί, παραδέχθηκε ότι συζήτησαν, αλλά απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα συμμαχίας. Είπε ότι οι ισλαμιστές της Λιβύης συμμερίζονται το αίτημα της επαναστατικής ηγεσίας για μια πλουραλιστική δημοκρατία, χωρίς τους Καντάφι.

Ωστόσο, η συνέντευξη προσέφερε μια σπάνια εικόνα της προκλητικής νοοτροπίας της οικογένειας Καντάφι, σε μια στιγμή κατά την οποία δεν προβαίνει σε δημόσιες εμφανίσεις, υπό την απειλή των νατοϊκών επιχειρήσεων.

Από μια άποψη ο εκπεφρασμένος εναγκαλισμός των ισλαμιστών αντιπροσωπεύει μια έντονη προσωπική μεταστροφή για έναν άνδρα, ο οποίος εμφανιζόταν επί μακρόν ως κοσμοπολίτης και υπέρμαχος της δυτικού τύπου δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να είναι μια νέα εκδοχή της επιχειρηματολογίας Καντάφι ότι, βοηθώντας τους αντάρτες, η δυτική επέμβαση μπορεί να καταλήξει στην ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές. Σε μια περαιτέρω μομφή κατά της Δύσης, άφησε να εννοηθεί ότι οι Καντάφι θα βοηθούσαν τους ισλαμιστές να εκδιώξουν τους φιλελεύθερους.

«Ξέρω ότι είναι τρομοκράτες. Οτι είναι αιμοσταγείς, ότι δεν είναι καλοί. Αλλά πρέπει να τους δεχτείτε». Φαινόταν να απολαμβάνει το υπονοούμενο ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα αναγκάζονταν να υποδεχθούν τους πρεσβευτές ή τον υπουργό Αμύνης μιας ισλαμικής Λιβύης.

l Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης, Αμπντελάτι Ομπέιντι, είχε την Πέμπτη ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αθήνας, σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα, για την άρση του αδιεξόδου στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.