Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αναζητείται ο Καντάφι


Επικρατεί φόβος ότι ο Μουάμαρ Καντάφι «θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του».


Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται είτε στη νότια Τρίπολη είτε έχει ήδη φύγει προς την έρημο, δήλωσε σήμερα από την Ρώμη, ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, το πρώην νούμερο δύο του καθεστώτος. «Γύρω του υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε κρύβεται στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, είτε έχει φύγει εδώ και κάποιο καιρό» ανέφερε ο Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει μέρος στα νότια της Τρίπολης «έως ότου οι δρόμοι να ανοίξουν πάλι και τότε να βγει, ίσως μεταμφιεσμένος σε γυναίκα ή σε κάτι άλλο για να φύγει» από την πρωτεύουσα, σημείωσε ο Τζαλούντ. «Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι έχει ήδη φύγει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και βρίσκεται είτε στα σύνορα με την Αλγερία, είτε στη Σύρτη ή στη Σέμπχα και έπειτα θα διασχίσει την έρημο» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, πολύ κοντά στη σύλληψη του Μουάμαρ Καντάφι βρέθηκαν την Τετάρτη, Λίβυοι κομάντος που μάχονται για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη, σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε ιδιωτική του κατοικία στην Τρίπολη, όπου φαίνεται ότι κρυβόταν, γράφει σήμερα το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Ομάδα αντικαθεστωτικών που πολιορκεί συγκροτήματα διαμερισμάτων κοντά στο αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Λίβυος ηγέτης κρύβεται στα κτίρια αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του.

Οι αντικαθεστωτικοί ανταλλάσσουν πυρά με τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα κτίρια αυτά, προσέθεσε η ομάδα αυτή των αντικαθεστωτικών, η οποία δεν διευκρίνισε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο Καντάφι και γιοι του βρίσκονται μέσα σε αυτά. «Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μετέχουν στην ομάδα αυτή. «Σήμερα τελειώνουμε. Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στην Τρίπολη και να «εξαγνίσουν» την πρωτεύουσα από τους αντάρτες τους οποίους κατήγγειλε ως «αρουραίους, σταυροφόρους και απίστους». Σε μια σύντομη ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε από φιλικά προς αυτόν τηλεοπτικά δίκτυα, ο Καντάφι κάλεσε όλες τις φυλές της Λιβύης να κάνουν πορεία και να εκδιώξουν αυτό που χαρακτήρισε ως ξένους πράκτορες από τη χώρα.

«Η Λιβύη είναι για τον λιβυκό λαό και όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμό, ούτε για τη Γαλλία, ούτε για τον Σαρκοζί, ούτε για την Ιταλία», τόνισε. «Η Τρίπολη είναι για σας, και όχι για εκείνους οι οποίοι στηρίζονται στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη κάλεσε σήμερα τον Μουάμαρ Καντάφι να παραδοθεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα. Η Ομάδα κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ένα ψήφισμα που συζητείται για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης και συμφώνησε να «απελευθερώσει» αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με σύντομες διαδικασίες.

Η Ομάδα, που εκπροσωπεί ανώτερους διπλωμάτες που αντιτάσσονται στην εκστρατεία του Καντάφι να συντρίψει την εξέγερση και τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, έδωσε την δημοσιότητα μια 14 σημείων ανακοίνωση μετά τη σύνοδο που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τη Σύρτη

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν την γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, Σύρτη, μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος είναι πιστός στον συνταγματάρχη. Η τηλεόραση αλ- Ορούμπα ανέφερε ότι «επιτιθέμενοι από την Δύση, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβαρδίζουν την Σύρτη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στη συνοικία Αμπού Σαλίμ

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι εισέβαλαν σήμερα στη συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, ένα από τα προπύργια των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στην πρωτεύουσα, μετά από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε ένα κτίριο στην περιοχή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Οι αντάρτες έψαχναν όλα τα σπίτια για να εντοπίσουν ελεύθερους σκοπευτές και έβγαιναν από αυτά με δεκάδες αιχμαλώτους, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται.

Πάνω από 20.000 νεκροί στον εμφύλιο

Σε «περισσότερους από 20.000 ανέρχονται οι νεκροί» στη σύγκρουση στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου που άρχισε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ. «Δεν έχω στη διάθεσή μου ακριβή αριθμό, αλλά η ένοπλη σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη, «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.

Ερωτηθείς για την πιθανή παρουσία χημικών όπλων στη χώρα, ο Άμπντελ Τζαλίλ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, καθώς «ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα».

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε επίσης να ανταμείψει κατά την ανοικοδόμηση της χώρας του τα κράτη που βοήθησαν τη Λιβύη «βάσει της υποστήριξης» που προσέφεραν στους εξεγερμένους. «Δεσμευόμαστε να ευνοήσουμε τις χώρες που μας βοήθησαν, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της Λιβύης. Θα τους μεταχειριστούμε βάσει της υποστήριξης που μας προσέφεραν», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την «ευγνωμοσύνη» του στις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και σε αυτές που αποδέσμευσαν λιβυκούς πόρους στο εξωτερικό που είχαν παγώσει.

Παράλληλα ο αξιωματούχος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Φάτχι Μπάτζα δήλωσε σήμερα έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι διπλωμάτες της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει, το οποίο θα επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Λιβύης στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά κάτι κινείται. Θα πάρουμε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του μήνα», σημείωσε ο Μπάτζα.

Σφοδρές μάχες στο κέντρο της Τρίπολης

Παράλληλα, ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα, Πέμπτη, στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.

«Σημειώνονται ανταλλαγές πυρών και είναι πολύ επικίνδυνα», δήλωσε επίσης στρατιώτης των αντικαθεστωτικών σε σημείο ελέγχου.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώνεται κοντά στο ξενοδοχείο Corinthia, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την κεντρική Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται στο ξενοδοχείο αυτό δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν ανέβει στην οροφή του κτιρίου πυροβολούν εναντίον ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος που βρίσκονται σε κοντινά κτίρια και ότι οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται μπροστά από το ξενοδοχείο χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες κατά των ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε επίσης ότι περισσότεροι από 30 άνδρες που πιστεύεται ότι είναι μαχητές πιστοί στον Καντάφι σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο στην κεντρική Τρίπολη και τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες, το οποίο δείχνει ότι εκτελέστηκαν.

Ο ανταποκριτής σημείωσε ότι μέτρησε 30 πτώματα διάτρητα από σφαίρες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς.

Κάλεσμα για ένταξη στην επανάσταση

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης κάλεσε σήμερα το λαό στα μέρη της χώρας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Μουάμαρ Καντάφι να «ενταχθούν στην επανάσταση» και σημείωσε ότι ο ίδιος θα δεχθεί με χαρά τη διεξαγωγή συνομιλιών με όποιες ομάδες από τις περιοχές αυτές το θελήσουν ώστε να αποφευχθεί να χυθεί κι άλλο αίμα.

«Καλώ το λαό μας στις περιοχές που δεν έχουν απελευθερωθεί να ενταχθεί στην επανάσταση», δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις από οποιαδήποτε κοινότητα ή περιοχή, άμεσες ή έμμεσες, ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι σκοτωμοί», προσέθεσε ο Άμπντελ Τζαλίλ. «Η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και όλοι οι Λίβυοι θα έχουν ίση μεταχείριση. Ο εθνικός πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα διανεμηθεί εξίσου στο λιβυκό έδαφος», κατέληξε.

Στην Τρίπολη ανώτεροι αξιωματούχοι του Μεταβατικού Συμβουλίου

Οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), έφθασαν σήμερα στην Τρίπολη για να προετοιμάσουν την πολιτική μετάβαση μετά την εποχή Καντάφι, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του CNT, ο Μαχμούντ Σαμάν. «Τουλάχιστον οκτώ μέλη έχουν ήδη φτάσει», δήλωσε αναφέροντας αξιωματούχους αρμόδιους για την Υγεία, τις Επικοινωνίες, τα Εσωτερικά, τη Δικαιοσύνη και την Άμυνα. Διευκρίνισε επίσης ότι σήμερα είχαν «συναντήσεις με τους στρατιωτικούς υπεύθυνους» των ανταρτών.

Μετά τη δολοφονία του αρχηγού του γενικού επιτελείου των εξεγερμένων Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, το CNT διέλυσε το εκτελεστικό γραφείο, το οποίο λειτουργούσε ως προσωρινή κυβέρνηση, και μέχρι σήμερα δεν έχει διορίσει ένα νέο.

Ο κ. Σαμάν δήλωσε ότι έφθασε από την Τυνησία οδικώς. «Προετοιμάζουμε την μετακίνηση του Συμβουλίου μας στην Τρίπολη», δήλωσε. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει στο ερώτημα, αν οι αντάρτες γνωρίζουν που βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι. «Μάθαμε από τα λάθη μας. Δεν πρόκειται να πούμε τίποτα», τόνισε.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης είναι απίθανο να ζητήσει μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη για τη σταθεροποίηση της χώρας, αλλά μπορεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια για την αστυνόμευση, δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να μην βάλουν «μπότες στο έδαφος» (σ.σ. στρατιωτικές δυνάμεις) της μεταπολεμικής Λιβύης, θα λάβουν μέρος παρέχοντας βοήθεια στις προσπάθειες αστυνόμευσης. Είπε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει ευνοϊκά αίτημα της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη.

Τεράστιο το απόθεμα τροφίμων και φαρμάκων του Καντάφι

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο απόθεμα τροφίμων και φαρμάκων, το οποίο είχε συσσωρευτεί από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη και αναμένεται να βοηθήσει απέναντι στις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί στην χώρα, ανέφερε σήμερα το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών.

«Δε θα υπάρξουν άλλα προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Τζαλίλ, το απόθεμα του Καντάφι σε τρόφιμα επαρκεί για να τραφεί μία πόλη δύο φορές μεγαλύτερη από την Τρίπολη, η οποία έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ενώ τα φάρμακα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας για ένα έτος.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι σκοπίμως εμπόδιζε τους Λίβυους να έχουν πρόσβαση στις προμήθειες αυτές, κάνοντάς τους να ζουν στην πείνα» πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει πού ακριβώς βρίσκονται αυτές οι προμήθειες. Ο Τζαλίλ σημείωσε ακόμη ότι βρέθηκε μία «σημαντική ποσότητα» καυσίμων σε παράκτιο διυλιστήριο στην Ζαουΐγια.

Απελευθέρωση Ιταλών δημοσιογράφων

Οι τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί χθες στη Λιβύη, απελευθερώθηκαν σήμερα από το σπίτι στην Τρίπολη, όπου κρατούνταν, υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο ειδικοί απεσταλμένοι της εφημερίδας Κοριέρε ντελα Σέρα, η Ελιζαμπέτα Ροζασπίνα και ο Τζουζέπε Σαρκίνα, ο δημοσιογράφος της Λα Στάμπα, Ντομένικο Κίρικο, και της εφημερίδας του Βατικανού Αβενίρε, Κλαούντι Μονίτσι, «απελευθερώθηκαν πριν από περίπου μισή ώρα», γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι «βρίσκονται τώρα σε ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν κι άλλοι Ιταλοί δημοσιογράφοι. Είναι καλά, ο ένας από αυτούς έχει ένα μικρό πρόβλημα στο ένα χέρι, τίποτα το σοβαρό», προσέθεσε.

«Είμαστε καλά», δήλωσε παράλληλα η Ελιζαμπέτα Ροζασπίνα τηλεφωνικώς στον διευθυντή της Κοριέρε ντέλα Σέρα. Ωστόσο απεσταλμένος στην Τρίπολη του δικτύου συνεχούς ενημέρωσης SkyTG24 δήλωσε ότι ο ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους φέρει σημάδια χτυπημάτων στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κοριέρε, οι δημοσιογράφοι ελευθερώθηκαν χάρη στην «εισβολή στο σπίτι στο οποίο βρισκόντουσαν δύο νέων, οι οποίοι και τους απελευθέρωσαν», αν και «ακόμη δεν είναι σαφής η εξέλιξη των γεγονότων».

«Είμαι καλά και σκέφτομαι την οικογένεια και τα κοντινά πρόσωπα του οδηγού μας που έχασε τη ζωή του βοηθώντας εμάς τους δημοσιογράφους να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε παράλληλα ο Κλαούντι Μονίτσι της Avvenire σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia λίγο μετά την απελευθέρωσή του. Οι απαγωγείς ξυλοκόπησαν τον οδηγό των τεσσάρων δημοσιογράφων προτού τον σκοτώσουν, διευκρίνισε ο Μονίτσι, σημειώνοντας ότι ο οδηγός τους θα συναντιόταν με την οικογένειά του στην Τρίπολη.

«Ήμασταν δίπλα-δίπλα όταν τον πυροβόλησαν», είπε ο Μονίτσι. «Τον είδα που παρακαλούσε για τη ζωή του». Οι άνδρες που περικύκλωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χθες οι δημοσιογράφοι όταν απήχθησαν έδειχναν οργισμένοι και νευρικοί και είχαν κοκκινισμένα μάτια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απαγωγείς τους κατηγορούσαν τους Ιταλούς ότι μετείχαν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό και το θάνατο Λίβυων.

Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι δημοσιογράφοι απήχθησαν κοντά στη Ζαουίγια στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Τρίπολη. Ωστόσο ένας άλλος από τους τέσσερις δημοσιογράφους δήλωσε ότι απήχθησαν καθώς βρισκόντουσαν εντός της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ηγετικός ο ρόλος της Γαλλίας

Η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη δύναμη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους εξεγερμένους στη Λιβύη. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης σήμερα ότι το ΝΑΤΟ βοηθάει στον τομέα των πληροφοριών και της αναγνώρισης στην επιχείρηση που γίνεται για τη σύλληψη του Καντάφι και των γιων του. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι άραβες σύμμαχοι, κυρίως το Κατάρ, μπορεί να έχουν αποστείλει μερικές ειδικές δυνάμεις στην Τρίπολη, οι οποίες συνεργάζονται με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι η πράσινη σημαία του καθεστώτος του Καντάφι αποσύρθηκε σήμερα από την πρεσβεία της Λιβύης στη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς προς το παρόν να αντικατασταθεί από κάποια άλλη.

Επίσης αποσύρθηκε και η σημαία της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία κυμάτιζε πάνω από την πρεσβεία μαζί με αυτήν του καθεστώτος Καντάφι, διευκρίνισε εκπρόσωπος της λιβυκής πρεσβείας, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αντικατασταθεί η παλιά σημαία με αυτήν των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Φοβούνται χάος από τις «χρυσές» δωροδοκίες του Καντάφι

Ο Μουάμαρ Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να «δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος», τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα. «Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος», τόνισε ο λίβυος τραπεζίτης, ο οποίος έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη λιβυκή εξέγερση.

«Πριν, ο Καντάφι προσπαθούσε απεγνωσμένα να πωλήσει το χρυσό. Ένας φίλος μου, ο οποίος δεν είναι Λίβυος, μου είπε πριν από καιρό ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καντάφι ήλθε σε επαφή μαζί του προτείνοντας να τού πωλήσει 25 τόννους χρυσού. Τού συνέστησα να αρνηθεί και ο φίλος μου αρνήθηκε αμέσως, ωστόσο αυτή είναι μια σαφής ένδειξη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Λιβύης, ο Μπενγκντάρα τόνισε ότι η χώρα «έχει ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 5 ως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, για την καταβολή μισθών ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εργαστεί και πάλι και για να καλύψει τις δαπάνες για τις εισαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 80% της εθνικής κατανάλωσης». «Δεν έχουμε ανάγκη από δωρητές, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα», υπογράμμισε ωστόσο ο τραπεζίτης, σύμφωνα με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους υπολογίζονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε επίσης ότι τα πετρελαϊκά συμβόλαια, κυρίως αυτά με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ «θα τηρηθούν». Όσον αφορά την τύχη του Καντάφι, ο Μπενγκντάρα εκτιμά ότι ή έχει κατευθυνθεί προς τα σύνορα με την Αλγερία ή προς την πόλη Σέμπχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεζάν, στα σύνορα με το Νίγηρα, το Τσαντ και την Αλγερία, όπου η φυλή των Καντάντφα έχει ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο.

Σχέδια για επανέναρξη εξαγωγών πετρελαίου

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι ελπίζουν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα ξεκινήσουν ξανά μέσα σε δύο εβδομάδες και θα φτάσουν στον πλήρη όγκο τους σε περίπου ένα χρόνο, δήλωσε ο Άλι Ταρχούνι, ο αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τα οικονομικά και πετρελαϊκά ζητήματα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η αρχική εκτίμηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης (NOC) είναι ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500.000 μέχρι 600.000 βαρέλια μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Και μετά να τα αυξήσουμε στο κανονικό, το οποίο είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια. Η προσδοκία μου είναι ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε περίπου ένα έτος» δήλωσε ο Ταρχούνι.

«Η κατάσταση των πετρελαιοπηγών είναι πολύ καλύτερη από όσο αναμενόταν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμβόλαια της Λιβύης με τις πετρελαϊκές εταιρείες. «Έχουμε συμβόλαια με τις περισσότερες κορυφαίες εταιρείες. Τις Wintershall, Shell, Repsol, Eni. Δεν έχουμε υπογράψει νέα συμβόλαια» ανέφερε ακόμη ο αξιωματούχος. Ερωτηθείς για το ποιος θα διοικεί την πετρελαϊκή βιομηχανία μέχρι τις εκλογές, ο Ταρχούνι δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος μέχρι να χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα αποθέματα της Λιβύης σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο και αέριο μουστάρδας, που αναπτύχθηκαν από τον έκπτωτο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, είναι ασφαλή. Η εκπρόσωπος Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα αποθέματα με τα «εθνικά τεχνικά μέσα τους» - ένας ευφημισμός για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και τα άλλα μέσα των υπηρεσιών πληροφοριών - και είναι πεπεισμένες για την ασφάλειά τους.

Η Νάλαντ τόνισε ότι η κύρια ανησυχία των ΗΠΑ για τη διάδοση όπλων από τη Λιβύη είναι κυρίως οι εκτοξευτές ώμου για πυραύλους εδάφους-αέρος που είναι γνωστοί ως MANPADS. Οι χημικοί παράγοντες της Λιβύης θεωρείται ότι έχουν αποσυντεθεί με τα χρόνια και σήμερα αποτελούν περισσότερο κίνδυνο για το περιβάλλον και όχι στρατιωτικό κίνδυνο.

Ούτε η Λιβύη πιστεύεται ότι έχει τα μέσα να μετατρέψει το ουράνιο yellowcake που διαθέτει (ακάθαρτο μίγμα των οξειδίων του ουρανίου) σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πυρηνικό όπλο.

Συνεργασία Μπερλουσκόνι - Τζιμπρίλ

Κατά τη συνάντησή τους στο Μιλάνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο επικεφαλής της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αποφάσισαν την δημιουργία μικτής επιτροπής που πρόκειται να ενισχύσει την συνεργασία των δυο κυβερνήσεων.

Όπως είχε διαρρεύσει ήδη πριν από την συνάντηση, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο «Καβαλιέρε» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να αρχίσει να αποδεσμεύει τα κεφάλαια του καθεστώτος Καντάφι που ήταν κατατεθειμένα σε διάφορες ιταλικές τράπεζες και είχαν «παγώσει» όταν είχαν εξεγερθεί οι κάτοικοι της Βεγγάζης. Ως πρώτη «δόση», ο Ιταλός μεγιστάνας πρωθυπουργός, ανήγγειλε ότι πρόκειται να αποδεσμευτούν τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, θα υπογράψει με την Εθνική Εταιρία Υδρογονανθράκων Ιταλίας Eni, ειδικό μνημόνιο για την επαναλειτουργία των ιταλικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να στηρίξει την νέα πορεία της Λιβύης, στους τομείς της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε εκείνο της ασφάλειας -με την εκπαίδευση αστυνομικών- και της εξασφάλισης μιας αμερόληπτης πληροφόρησης.

Όπως αποφάσισαν κατά την συνάντησή τους, οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, πρόκειται να επαναλειτουργήσει άμεσα και ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τρίπολη στην πόλη Τζέλα της Σικελίας. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τόνισε τέλος, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν εκδικήσεις σε βάρος των ηττημένων» και ευχαρίστησε την τον ιταλικό λαό και την κυβέρνησή του για την στήριξη που προσέφεραν στην χώρα του, υπογραμμίζοντας ότι «ο άμαχος πληθυσμός συνεχίζει να χρειάζεται άμεση και ουσιαστική βοήθεια».

Ρωσία: Κεντρικό ρόλο ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης μετά τη βία που συνεχίζεται αφότου οι εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν την Τρίπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Έχουμε τη θέση ότι το έργο της ανάπτυξης της Λιβύης μετά τη σύγκρουση πρέπει να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Σέρβοι κρατούνται αιχμάλωτοι στην Τρίπολη

Η πρεσβεία της Σερβίας στη Λιβύη προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για Σέρβους που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Τρίπολη και να εξακριβώσει την ταυτότητά τους, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς από την Μπάνια Λούκα, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Στην Τρίπολη, η κατάσταση είναι ρευστή και δύσκολη και από τεχνική άποψη δεν είναι εύκολο να λάβουν πλήρη και ορθή πληροφόρηση. Εργαζόμαστε γι' αυτό, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξακριβώσουμε την αλήθεια όσον αφορά τους πολίτες που κρατούνται αιχμάλωτοι», τόνισε.

Ο κ. Γέρεμιτς είπε ότι δεν έχει γίνει γνωστό, αν οι αιχμάλωτοι είναι από τη Σερβία ή τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, παρά μόνον ότι μιλούν τη σερβική γλώσσα.

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της Σερβίας ή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Λίβυος αντικαθεστωτικός, Αχμέντ Μεχντί δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων κοντά στην Τρίπολη αιχμαλώτισαν πέντε Σέρβους.

«Συλλάβαμε πέντε Σέρβους, οι οποίοι είπαν ότι είναι οικοδόμοι, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να είναι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Καντάφι. Βρίσκονται σε ασφαλές μέρος εντός του διεθνούς αεροδρομίου», δήλωσε ο Μεχντί στο AFP.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, μετά από συνάντηση με τον κ. Γέρεμιτς, είπε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αιχμάλωτοι Σέρβοι δεν βρίσκονταν στην Τρίπολη σε συνεννόηση ή συνεργασία με τις αρχές της Σερβίας ή τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας».

«Ο κόσμος είναι γεμάτος μισθοφόρους, άρα δεν είναι περίεργο να υπάρχουν ορισμένοι και εκεί», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική δράση ατόμων.

Πιθανή μία απόφαση αποδέσμευσης των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πιθανή» μια απόφαση του ΟΗΕ για αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας. «Το εμπόδιο φαίνεται ότι είναι η Νότια Αφρική. Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου», τόνισε ο Φοξ στο BBC.

«Πρέπει να τους πούμε ότι είναι σαφές πως ο λιβυκός λαός έχει πάρει θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου, ότι έχει πάρει θέση υπέρ της ελευθερίας και της δυνατότητας ν΄ αποφασίσει για το μέλλον του και ακόμα πρέπει να τους πούμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Νότια Αφρική ο λαός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τον τερατισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

«Ελπίζω ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει πως ο λιβυκός λαός έχει πλέον λάβει θέση υπέρ της ελευθερίας του και ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρειάζεται το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Λιβύης», υπογράμμισε ο Φοξ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.