Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Νατοϊκή βοήθεια για τον εντοπισμό του Καντάφι


Η Συμμαχία παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς που αναζητούν τον Μουαμάρ Καντάφι και τους γιους του.


Το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς που αναζητούν τον Μουαμάρ Καντάφι και τους γιους του, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τον συνταγματάρχη Καντάφι και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος», τόνισε ο Φοξ στο Sky News.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε καναδική εταιρία, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Zariba Τσαρλς Μπάρλοου, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού, μετέβη στις αρχές Ιουλίου στη Μισράτα για να εκπαιδεύσει τους αντάρτες στη χρήση του αεροσκάφους, που ζυγίζει μόλις 1,5 κιλά, ελέγχεται με τηλεχειρισμό και κοστίζει 100.000 δολάρια.

«Οι αντικαθεστωτικοί ήθελαν να γνωρίζουν που βρίσκονται τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό», διευκρίνισε ο Μπάρλοου και πρόσθεσε πως οι αντικαθεστωτικοί που συνάντησε δεν ήταν πρώην στρατιώτες του λιβυκού στρατού, αλλά πολίτες χωρίς πείρα στον χειρισμό τέτοιων μηχανημάτων.

«Όμως μέσα σε ένα απόγευμα έμαθαν πως να κάνουν το αεροσκάφος-μινιατούρα να πετά», κατέληξε ο ίδιος.

Πλοίο για την απομάκρυνση ξένων στο λιμάνι της Τρίπολης

Ένα πλοίο που έχει σταλεί για να απομακρύνει ξένους από την Τρίπολη έλαβε σήμερα το πρωί την άδεια να μπει στο λιμάνι έπειτα από αναμονή δύο ημερών λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και εκφράζονται ελπίδες ότι θα μπορέσει να αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους ξένους, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πλοίο θα αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους μετανάστες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο είχε φτάσει την Τρίτη στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, αλλά δεν είχε μπει στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας. Έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει 300 μετανάστες.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το συνολικό αριθμό των μεταναστών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τρίπολη, ο IOM αναφέρει πως πολλές χιλιάδες εξ αυτών ζήτησαν βοήθεια τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου ο IOM περιμένει ότι πολλοί μετανάστες από τη μαύρη Αφρική, που ζουν στα προάστια της Τρίπολης και δεν ήταν σε θέση να φτάσουν στην πρεσβεία τους, θα ζητήσουν επίσης προσεχώς βοήθεια.

Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε σήμερα την πλήρη υποστήριξή του στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και ανακοίνωσε πως είναι καιρός να ανακτήσει η Λιβύη τη μόνιμη έδρα της στο συμβούλιο του Συνδέσμου.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι καιρός η Λιβύη να πάρει πίσω τη νόμιμη έδρα της και τη θέση της στον Αραβικό Σύνδεσμο. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού κράτους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι.

Ελεύθεροι οι Ιταλοί δημοσιογράφοι

Απελευθερώθηκαν οι τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν απαχθεί χθες στη Λιβύη, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε αναρτήσει νωρίτερα στον ιστότοπό της η εφημερίδα Corriere della Sera.

Δύο εξ αυτών, περιλαμβανομένης της Ελισαμπέτα Ροζασπίνα, είναι απεσταλμένοι της Κοριέρε, ενώ οι υπόλοιποι γράφουν για την εφημερίδα La Stampa, καθώς και την εφημερίδα του Βατικανού Avvenire.

Είχαν απαχθεί από ένοπλους που πιστεύεται ότι ήταν πιστοί στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι χθες ενώ κινούνταν με ένα όχημα στην πόλη Ζαουίγια, 40 χλμ. από την Τρίπολη, και είχαν μεταφερθεί σε ένα σπίτι στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Συνάντηση Μπερλουσκόνι-Τζιμπρίλ

Άρχισε πριν από λίγο, στις 12:30 ώρα Ιταλίας (13:30 ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του μεταβατικού πρωθυπουργού του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην έδρα της νομαρχίας του Μιλάνου.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση αναμενόταν να κυριαρχήσουν ζητήματα όπως το εάν θα δικαστεί ο Μουάμαρ Καντάφι από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να αποφευχθεί «μια δίκη που να θυμίζει εκείνη του πρώην αιγυπτίου προέδρου Μουμπάρακ», η προώθηση των ίδιων προνομιακών σχέσεων που έχουν Γαλλία και Βρετανία με το νέο καθεστώς και σε ό,τι αφορά την Ιταλία, καθώς και το να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το Σύμφωνο Φιλίας Ιταλίας- Λιβύης.

Όπως σημειώνουν Ιταλοί σχολιαστές, η αξία των κυριότερων συμβολαίων που έχουν υπογραφεί από τις εταιρίες της Ρώμης, φθάνει, σχεδόν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι έχει ήδη υπογράψει με τον Τζιμπρίλ την επαναδραστηριοποίηση του Συμφώνου Φιλίας των δυο χωρών, σε ότι αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας.

Η Ιταλία πρόκειται κατά πληροφορίες να συναινέσει στην διάθεση μέρους των λιβυκών καταθέσεων που η Ρώμη είχε «παγώσει» τους περασμένους μήνες, αλλά ετοιμάζεται να ζητήσει σε αντάλλαγμα την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τρίπολη στην ιταλική χερσόνησο.

Πριν λίγο, η ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε την είδηση ότι οι τέσσερις ιταλοί δημοσιογράφοι που ήταν από χθες όμηροι ανδρών πιστών στον Καντάφι, απελευθερώθηκαν σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε λίγο έξω από την Τρίπολη. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και προτίθενται να επισκεφθούν άμεσα την οικογένεια του οδηγού τους, ο οποίος έχασε την ζωή τους κατά την χθεσινή ενέδρα που στήθηκε σε βάρος τους.

Ορκίστηκε για «νίκη ή θάνατο» ο Καντάφι

Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος χθες στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ-Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άντρες, μέλη των φυλών και γυναίκες πρέπει να ερευνήσουν την Τρίπολη για να εντοπίσουν τους προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Καντάφι και συμπλήρωσε πως «γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Παράλληλα, οι Λίβυοι εξεγερμένοι που αγωνίζονται για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι εξασφάλισαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης δυτικά της Τρίπολης, στην Ζουάρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η στρατιωτική εγκατάσταση ονομάζεται Μαζράκ αλ Σαμς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουν τις συγκρούσεις με θυλάκους μαχητών που είναι πιστοί στον Καντάφι μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

«Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις»

Ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών, δήλωσε εξάλλου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι ο συνταγματάρχης πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όταν το NATO τερματίσει την αεροπορική του εκστρατεία.

«Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις διότι νομίζει πως μπορεί να εξαφανιστεί στη Λιβύη και, όταν το NATO αποχωρήσει, πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του», δήλωσε ο Τζαλούντ, που ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που προέβη στο πραξικόπημα του 1969 που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία.

«Οι εξεγερμένοι πρέπει να ανοίξουν τους δρόμους. Αφού ανοίξουν οι δρόμοι, μπορεί να μεταμφιεστεί φορώντας γυναικεία ρούχα και να φύγει από την Τρίπολη για τα σύνορα με την Αλγερία ή το Τσαντ. Είναι μεθυσμένος με την εξουσία», πρόσθεσε.

Ξάδελφος του Καντάφι ζητεί να αποφευχθεί η αιματοχυσία

Ξάδελφος του Μουαμάρ Καντάφι απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία των αντικαθεστωτικών ζητώντας ενότητα και σεβασμό των νόμων για την αποφυγή της αιματοχυσίας.

Η έκκληση του Αχμεντ Καντάφ αλ Νταμ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, είναι πιθανόν να επιταχύνει την διαδικασία συμφιλίωσης ανάμεσα στις φυλές της Λιβύης.

«Από το Κάιρο καλώ το λαό της Λιβύης να ακούσει αυτά που λέει ο αδελφός μου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ. Ο λαός, ο στρατός και οι σεΐχηδες πρέπει να ακούσουν αυτά που λέει να συνεργαστούν και να αποφύγουν μεγαλύτερη αιματοχυσία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ας σταματήσει η καταστροφή. Η νίκη σε αυτή την μάχη δεν θα σώσει κανέναν», πρόσθεσε ο Καντάφ αλ Νταμ, ο οποίος γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Λίβυο πατέρα και Αιγύπτια μητέρα.

Ο αλ Νταμ, που μοιάζει πολύ με τον Λίβυο ηγέτη, είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στο Κάιρο και την Τρίπολη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση, εγκατέλειψε τη θέση του και χαρακτήρισε τον εαυτό του «ουδέτερο παρατηρητή».

«Ήμουν ο πρώτος που διαμαρτυρήθηκα και παραιτήθηκα. Τα αιτήματα των αντικαθεστωτικών είναι νόμιμα», κατέληξε.

Ριμπέιρο: Το καταφύγιο του Καντάφι ήταν απίστευτο

Ο Βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός Λιασίρ Ριμπέιρο, που χειρούργησε το 1994 τον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε πως είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που επισκέφτηκαν το απίστευτο καταφύγιο του Λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη.

Ο 70χρονος Ριμπέιρο, ένας από τους εξέχοντες βραζιλιάνους επιστήμονες, συμμετείχε σε ιατρικό συνέδριο στην Τρίπολη όταν τον πλησίασε ο τότε υπουργός Υγείας της Λιβύης και του ζήτησε «να εξετάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο».

«Πίστεψα ότι επρόκειτο για την σύζυγό του, αλλά όταν φτάσαμε στον προορισμό μας κατάλαβα ότι ήταν ο Καντάφι. Η είσοδος στο καταφύγιο ήταν μυστική και με άφησαν να περιμένω σε μια βιβλιοθήκη», διηγείται ο γιατρός και προσθέτει ότι αμέσως μετά τον οδήγησαν σε ένα κτίριο όπου υπήρχε μια σκηνή.

«Εκεί με δέχτηκε ο Καντάφι. Του είπα ότι ήταν πολύ σκοτεινά για να τον εξετάσω και μεταφερθήκαμε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο οδοντιατρείο», συνεχίζει ο Ριμπέιρο.

Ο πλαστικός χειρουργός αποκαλύπτει πως στο καταφύγιο υπήρχε ένα γυμναστήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και δύο αίθουσες χειρουργείων με γερμανικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. «Ήταν απίστευτο! Δεν πίστευα ότι θα δω κάτι τέτοιο», τονίζει ο Ριμπέιρο, ο οποίος χειρούργησε ένα χρόνο μετά τον Καντάφι.

Ο γιατρός διευκρινίζει πως ο Καντάφι υποβλήθηκε σε πλαστική στα μάτια και σε εμφύτευση μαλλιών.

«Όλο το προσωπικό ήταν ξένοι: ο γιατρός του ήταν Πακιστανός, οι αναισθησιολόγοι από την Αίγυπτο και τη Ρωσία και η νοσοκόμα από την Γιουγκοσλαβία. Πιστεύω ότι φοβόταν ότι θα τον δολοφονήσουν οι συμπατριώτες του», είπε ακόμα ο Ριμπέιρο.

«Πριν 16 χρόνια δεν τον θεωρούσαν αιμοσταγή δικτάτορα, ήταν ανοικτός στη Δύση και τον αποκαλούσαν αρχηγό κράτους. Ήταν καλλιεργημένος, μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αλλά δεν με κοίταζε ποτέ στα μάτια», επισήμανε ο Βραζιλιάνος γιατρός.

Τέλος, ο Ριμπέιρο προέβλεψε πως ο Καντάφι δεν θα «βγει ζωντανός» από την επανάσταση εναντίον του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.