Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στο νερό το κινεζικό αεροπλανοφόρο


Το «Σι Λανγκ» πραγματοποίησε χθες δοκιμαστικό πλου ανοικτής θαλάσσης για πρώτη φορά

A.P.

ΠΕΚΙΝΟ. Δοκιμαστικό πλου ανοικτής θαλάσσης πραγματοποίησε χθες για παρθενική φορά το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο «Σι Λανγκ» – το αρχικό βήμα προς την πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του σκάφους. Οι δοκιμές του, ανοιχτά του λιμανιού Νταλιάν στη βόρεια Κίνα, όπου ανακατασκευάσθηκε το πρώην σοβιετικό αεροπλανοφόρο, περιγράφηκαν χθες σε τηλεγράφημα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα, που τηρεί συνήθως απόλυτη μυστικότητα για τις καινοτομίες του αμυντικού τομέα της χώρας. Η Κίνα υποστηρίζει ότι το «Σι Λανγκ» θα αξιοποιηθεί για έρευνα και εκπαίδευση, αποκαλύπτοντας ότι το Πεκίνο σχεδιάζει τη ναυπήγηση ακόμη τριών πανομοιότυπων αεροπλανοφόρων στα κρατικά ναυπηγεία. «Η Κίνα, ως παγκόσμια δύναμη, πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον διεθνή χώρο, αλλά και να προστατεύσει ορισμένα από τα κεκτημένα της. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ναυτική ισχύς της Κίνας πρέπει να αποκτήσει αντίκρισμα», λέει ο Ουάνγκ Σαοπού, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.

Η ανακατασκευή του πρώην σοβιετικού αεροπλανοφόρου «Βαριάγκ», που εκποιήθηκε από την Ουκρανία το 1998, απαίτησε μία δεκαετία, ενώ το τιτάνιο έργο περιέλαβε την κατασκευή και τοποθέτηση νέων κινητήρων, οπλικών συστημάτων και μέσων πλοήγησης. Παρότι η ναυπήγηση αεροπλανοφόρων έχει ως βασικό της κίνητρο την προβολή κρατικής ισχύος στην ανοικτή θάλασσα και την ενίσχυση του εθνικού κύρους, οι κινεζικές ναυτικές φιλοδοξίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στα όμορα της Κίνας κράτη και ιδιαίτερα στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Η Ταϊβάν απήντησε στην κατασκευή του «Σι Λανγκ» με έκθεση αμυντικού υλικού χθες στην Ταϊπέι, όπου ταϊβανικός πύραυλος Χσιουνγκ Φενγκ ΙΙΙ εμφανίζεται σε απεικόνιση να πλήττει ομοίωμα του «Βαριάγκ». Το Πεκίνο υπερασπίζεται το φιλόδοξο ναυτικό του πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μόνο κράτος μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν διέθετε μέχρι σήμερα αεροπλανοφόρο, παρά την τεράστια ακτογραμμή της χώρας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 11 αεροπλανοφόρα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ αυτά τα αμερικανικά πλοία είναι μακράν πιο προηγμένα και ισχυρά από το κινεζικό «Σι Λανγκ». Ο χθεσινός δοκιμαστικός πλους αποτελούσε δοκιμή του συστήματος προώθησης, με τις προετοιμασίες για ανάπτυξη αεροσκαφών να απέχουν ακόμη πολύ στο μέλλον.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/08/2011_452370

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.