Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Νέα «διαρροή» αμερικανκών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks


Ο WikiLeaks δημοσιοποιεί δεκάδες χιλιάδες νέα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δίνει στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες ως τώρα αδημοσίευτα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να είναι διαβαθμισμένα.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 100.000 τηλεγραφήματα πρεσβειών των ΗΠΑ απ' όλο τον κόσμο», αναφέρεται σε μήνυμα στο λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter. Ο λογαριασμός του ιστότοπου στο Twitter πιστεύεται πως ελέγχεται από τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αμφιλεγόμενο γεννημένο στην Αυστραλία ιδρυτή και επικεφαλής του WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα που ανακοίνωσε πως δημοσιοποιεί ο WikiLeaks φαίνεται πως προέρχονται από τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο. Ο WikiLeaks άρχισε να τα δημοσιοποιεί πέρυσι σε μικρότερες δόσεις.

Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοι σ' όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του πρακτορείου Ρόιτερς, έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μήνες όλα τα τηλεγραφήματα. Όμως, ως επί το πλείστον, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν τηλεγραφήματα μόνον όταν δημοσιεύουν συγκεκριμένες ειδήσεις ή έρευνες βασισμένες σ' αυτά.

Αργά χθες το απόγευμα (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ), ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε πως δημοσιοποίησε 97.115 από τα 251.287 τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρίνισε γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τόσα πολλά μεμιάς.

Ένα πρόσωπο που έχει επαφή με τον εσωτερικό κύκλο του Ασάνζ είπε στο Ρόιτερς πως πίσω από τη μαζική δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων υπάρχει η απογοήτευση μεταξύ των ακτιβιστών του WikiLeaks ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τη δημοσίευση θεμάτων βασισμένων στο υλικό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.