Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η δολοφονία του Ραμπανί απομακρύνει την ειρήνη

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εκατοντάδες Αφγανοί συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν την απώλεια του Μπουρανουντίν Ραμπανί, πρώην προέδρου της χώρας και επικεφαλής των διαπραγματευτών της αφγανικής κυβέρνησης για την ειρήνευση με τους Ταλιμπάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, την περασμένη Τρίτη στην κατοικία του. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι ότι η δολοφονία του 71χρονου Ραμπανί μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση στο Αφγανιστάν και να ωθήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.


Η δολοφονία του Ραμπανί κατέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αντίθεση των Ταλιμπάν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Αφγανιστάν, την οποία προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Ο θάνατος του Ραμπανί, που ήταν Τατζίκος, στερεί από τον Αφγανό πρόεδρο Καρζάι έναν σύμμαχο όχι μόνο ικανό να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία αλλά και να εξουδετερώσει τις φωνές της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται στην κυριαρχία των Παστούν στη χώρα. Επιπλέον, η δολοφονία του Ραμπανί προστίθεται σε σειρά δολοφονιών υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έχει ως συνέπεια να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Αφγανών ως προς το ζήτημα της ασφάλειας στη χώρα τους ενόψει και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι και επιφανείς Αφγανοί συνέρρευσαν χθες στην κατοικία του Ραμπανί στην Καμπούλ για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην πρόεδρο της χώρας. Στην Καμπούλ ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες για χθες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Ο Ραμπανί επρόκειτο να ταφεί στην πλαγιά ενός λόφου, σε περιοχή κοντά στις πρεσβευτικές κατοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας.

Συνεργάτες του Ραμπανί δήλωσαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας κατόρθωσε να εισέλθει στην κατοικία του πρώην προέδρου και να παρακάμψει τους ελέγχους ασφαλείας διότι ισχυρίστηκε ότι μεταφέρει μήνυμα από την ηγεσία των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, επανέλαβε εκ νέου ότι αυτοί ευθύνονται για τη δολοφονία. Σύμφωνα με τον Αχμέντ Αλί Μασούντ, επιφανή πολιτικό στο Αφγανιστάν και αδελφό του ήρωα της αφγανικής αντίστασης Αχμέντ Μασούντ, η δολοφονία του Ραμπανί είναι καταστροφή που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στο Αφγανιστάν. «Αφού δεν τα κατάφερε εκείνος, είμαι βέβαιος ότι κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να κάνει ειρήνη με τους Ταλιμπάν», τόνισε με έμφαση. «Ορισμένοι πίστευαν ότι ο Ραμπανί μπορούσε να κάνει κάτι. Τώρα όμως με τη δολοφονία του, πέθανε και η ελπίδα για ειρήνη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.