Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Και ο Λίβανος στο παιχνίδι των απειλών

Μετά τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες τις Τουρκίας για να προκαλέσει πρόβλημα στις διαδικασίες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς ΚΔ, φαίνεται πως πλέον παίζει άλλο ένα χαρτί, παρακινώντας τον Λίβανο να εμπλακεί στο παιχνίδι.

Στην όλη υπόθεση φαίνεται πως αντιδρά τώρα και ο Λίβανος, ο οποίος, αν και έχει υπογράψει από το 2006 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθυστερεί να την επικυρώσει, διά του κοινοβουλίου του.


Ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, δήλωσε πως το θέμα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο» και καλεί την κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος».
Σε τουρκικές παρεμβάσεις και πιέσεις αποδίδεται η διαφοροποίηση της στάσης του Λιβάνου σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και αναλυτή Μεσανατολικών θεμάτων, Γιώργο Παπακυριακού.
Ο Λίβανος ισχυρίζεται τώρα ότι στην ΑΟΖ με το Ισραήλ υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στην πλευρά του Ισραήλ, ενώ παλαιότερα, ως δικαιολογία για την καθυστέρηση στην επικύρωση, επικαλούνταν διαφορές με τη Συρία
Σύμφωνα με τον κ. Παπακυριακού έγινε και απόπειρα επηρεασμού της Αιγύπτου από την Τουρκία, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά έπεσε στο κενό. Σε κοινή συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο δεύτερος δήλωσε ότι η Αίγυπτος σέβεται, τιμά και θα τιμά τις διεθνείς συμφωνίες, που έχει υπογράψει, υπονοώντας μεταξύ άλλων και με την Κύπρο.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Λιβάνου, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το θέμα, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η κα Μαρκουλλή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
http://sigmalive.com/news/politics/420932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.