Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το τουρκικό Ναυτικό στο στόχαστρο των Ισραηλινών!

-Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έντεχνα αποφεύγει να συνδέσει το Ισραήλ στην διαμάχη του, με την Κύπρο και την Ελλάδα αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ.Οι Ισραηλινοί θεωρούν όμως και τα δύο ζητήματα αλληλοσυνδεόμενα,(Ελλάδα και Ισραήλ έχουν συνάψει σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας στις 4 Σεπτέμβρη του 2011).

-Από την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα καμαχητικά παρακολουθούσαν την εξέδρα της Noble Energy, καθώς μετακινούνταν από το Ισραήλ στο οικόπεδο 12.
Τουρκικά πολεμικά πλοία για πρώτη φορά μετά το επεισόδιο του Mavi Μαρμαρά τον Μάΐο του 2010 βρέθηκαν σε απόσταση λιγότερη από 80 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ παραμένοντας ωστόσο προς το παρόν σε απόσταση πέραν των 5 ναυτικών μιλίων, η οποία αποτελεί την κόκκινη γραμμή των Ισραηλινών. Ισραηλινή πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούσαν από μακριά τόσο την μετακίνηση της εξέδρας της Noble όσο και τους "Τούρκους Παρατηρητές".Οι τουρκικές φρεγάτες ακολούθησαν την πορεία της εξέδρας χωρίς -ως και τα τουρκικά μαχητικά- να παραβιάσουν τον κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο
-Οι Τούρκοι, με το γνωστό θρασύδειλο στιλ φροντίζουν να προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, φροντίζοντας όμως με σπουδή να μην διαβούν την «κόκκινη γραμμή» την οποία τους έχουν χαράξει με σαφήνεια, όσοι γνωρίζουν ότι με θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια για «παιχνίδια»… Τούρκων θαλασσόλυκων…
-το πρόβλημα της Άγκυρας είναι ότι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα παρά μόνο απο την Τουρκία.

Η κορβέτα «Μπαντίν» στην «Αφροδίτη»ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Στο βορειοανατολικό άκρο της «Αφροδίτης», του «Οικοπέδου 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βρίσκεται από χθες και εγκαθίσταται η πλατφόρμα - γεωτρύπανο «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας ερευνών υδρογονανθράκων Noble Energy. Περίπου 35-40 μίλια νοτιοδυτικά της εξέδρας κινείται η τουρκική κορβέτα «Μπαντίν», που ανήκει στην τουρκική ναυτική δύναμη «Μεσογειακή Ασπίδα».Εξαιρουμένων των ισραηλινών, αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν πλέουν άλλα πολεμικά άλλης χώρας - ούτε των ΗΠΑ. Πάντως την περιοχή φέρεται να εποπτεύουν συχνά πυκνά ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο ύψος.
Η τουρκική «Μεσογειακή Ασπίδα» είναι μια αρμάδα που συγκροτήθηκε περί το 2006. Παλαιότερα, κάποια πλοία της έπλεαν εναλλάξ νοτίως και ανοιχτά της Κύπρου σχεδόν σταθερά. Ανάλογη κίνηση δείχνει και η τωρινή τής κορβέτας «Μπαντίν». Πιο μεγάλη είναι η ναυτική δύναμη που εδρεύει στον Ναύσταθμο Ακσάζ και η οποία από την Τρίτη πραγματοποιεί περιοδική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε περιοχές ανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
ΝΕΑ, DEBKAFILES, DEFENCEPOINT.GR, http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.