Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επικρίνει την πρόταση Σαρκοζί για την Παλαιστίνη η Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόταση που έγινε στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Γαλλίας να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, «φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο Μπουλέντ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

«Αυτό που είπε ο Σακοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ' αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο Αρίντς.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να προτείνουν μια «προνομιακή σύμπραξη» στην Τουρκία αντί μιας πλήρους ένταξης στην ΕΕ, υπενθύμισε: «Είναι ένα σφάλμα, τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένας προνομιακός εταίρος της ΕΕ εδώ και τόσα χρόνια» και έχει αρνηθεί αυτό το καθεστώς στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους 27.

«Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης να γίνει ένα πλήρες μέλος (του ΟΗΕ) θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, στο βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και υποστηρίζοντας παράλληλα να λάβει η Παλαιστίνη ένα «ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.