Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΗΕ: Ζητά τη διακοπή της καταστροφής παλαιστινιακών περιουσιών

«Τα μέτρα που λαμβάνουν οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφεραν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.


Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα, Τρίτη, την «άμεση διακοπή» της καταστροφής, από τις ισραηλινές αρχές και τους Εβραίους εποίκους, περιουσιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας τη δραματική αύξηση των ενεργειών αυτών από τις αρχές της χρονιάς.

«Τα μέτρα αυτά που λαμβάνουν οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τρεις ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ.

«Η επίδραση και ο μονομερής χαρακτήρας των κατεδαφίσεων και των εξώσεων αυτών είναι παντελώς απαράδεκτος», προστίθεται στην ανακοίνωση των τριών ειδικών απεσταλμένων, εμπειρογνωμόνων αντίστοιχα για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, το πόσιμο νερό και τη σίτιση.

«Σε ορισμένα μέρη, υπάρχουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, χωράφια, δέντρα, σοδειές των Παλαιστίνιων χωρικών στα οποία βάζουν φωτιές οι ισραηλινοί έποικοι», καταγγέλλουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Διευκρινίζουν ότι «από τον Ιανουάριο του 2011, τουλάχιστον 387 κτίρια εκ των οποίων 140 κατοικίες και 79 γεωργικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν με συνέπεια τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό 755 ανθρώπων» και ζημιές που πλήττουν ακόμη 1.500 Παλαιστίνιους.

Κατά συνέπεια «ο αριθμός των εκτοπισμένων από τον Αύγουστο του 2011 ξεπερνά ήδη τον αριθμό όσων εκτοπίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2010», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι κατεδαφίσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της «πολιτικής περιορισμών και διακρίσεων που χωρίζει την περιοχή σε ζώνες και της πολιτικής του σχεδιασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ» στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, αποκαλύπτουν οι εμπειρογνώμονες.

Η ειδική απεσταλμένη για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση Ρακέλ Ρόλνι παρατηρεί «μια κλιμάκωση της κατάστασης με αυξανόμενες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Όχι μόνο οι οικογένειες αυτές, εκ των οποίων ορισμένες ζουν εδώ και δεκαετίες μέσα στο σπίτι τους, εκδιώκονται αλλά δεν λαμβάνουν καμιά αποζημίωση η επανεγκατάσταση αλλά είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν και για την κατεδάφιση και πρόστιμα για «παράνομη» κατασκευή, καταγγέλλει η Ρόλνι.

Η ειδική απεσταλμένη για το δικαίωμα στο πόσιμο νερό Καταρίνα ντε Αλμπουκέρκε τόνισε ότι τουλάχιστον 20 δεξαμενές και 12 πηγάδια καταστράφηκαν από την έναρξη της χρονιάς «πλήττοντας την πρόσβαση στο πόσιμο νερό δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων».

Ο ειδικός απεσταλμένος για το δικαίωμα στη σίτιση Ολιβιέ ντε Σούτερ προειδοποίησε ότι οι καταστροφές αυτές «επιδεινώνουν τη διατροφική ανασφάλεια των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέπουν τις επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων και των παλαιστινιακών περιουσιών στη Δυτική Όχθη, και στην ανατολική Ιερουσαλήμ», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες. Οι ισραηλινές αρχές οφείλουν να «διεξάγουν έρευνες για τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττουν οι έποικοι κατά τρόπο ανεξάρτητο», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.