Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επίθεση μέσα σε γραφείο της CIA στην Καμπούλ

Reuters, AFP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Αφγανός υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης άνοιξε πυρ το βράδυ της Κυριακής μέσα σε γραφείο της CIA στην Καμπούλ, με συνέπεια τον θάνατο ενός Αμερικανού και τον τραυματισμό ενός δεύτερου. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Αφγανούς αξιωματούχους, αυτή είναι η δεύτερη κατά σειράν επίθεση μέσα σε δύο εβδομάδες. Η επίθεση αυτή έρχεται μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου της χώρας Mπουρχανουντίν Ραμπανί και τη διάρκειας είκοσι ωρών «πολιορκία» που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν αντάρτες κατέλαβαν ημιτελές πολυώροφο κτίριο από όπου και εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και του στρατηγείου του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον απέδωσε την εν λόγω επίθεση στο δίκτυο εξτρεμιστών Χακάνι που δρα στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν για παροχή βοήθειας στους άνδρες της οργάνωσης. Οπως αναμενόταν, το Πακιστάν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, Ασφάκ Καγιάνι, είχε μάλιστα μια «ειδική» συνάντηση με κορυφαία στελέχη του στρατού για να συζητηθεί η κατάσταση, αφού ο πόλεμος λέξεων των τελευταίων ημερών με τις ΗΠΑ κλιμακώθηκε. Η έκτακτη συνάντηση σημειώθηκε μετά τις κατηγορίες από μέρους του στρατού των ΗΠΑ ότι η ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών του στρατού υποστηρίζει το δίκτυο Χακάνι. Στη συνάντηση, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αψηφήσουν τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον να υπάρξει μια επιχείρηση από τον στρατό του Πακιστάν στο βόρειο Ουαζιριστάν, όπου σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες εδρεύει το δίκτυο Χακάνι. «Εχουμε ήδη διαβιβάσει στις ΗΠΑ ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να πάει παραπέρα από όσα έχει κάνει ήδη», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.

Ο αμερικανικός στρατός πιέζει το Ισλαμαμπάντ να καταδιώξει το δίκτυο Χακάνι, το οποίο θεωρεί μια από τις πιο επικίνδυνες ομάδες συμμάχων των Ταλιμπάν που μάχονται τις Δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Το Πακιστάν διαψεύδει ότι υποστηρίζει τους μαχητές του δικτύου Χακάνι και λέει ότι ο στρατός του δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να το καταδιώξει. Το δίκτυο εκτιμάται ότι έχει 10.000-15.000 μέλη.

Στο μεταξύ, η προχθεσινή επίθεση σημειώθηκε στο κτιριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας, σε μια συνοικία που θεωρείται η καλύτερα φυλασσόμενη σε όλη τη χώρα και αποτελεί το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα προς στιγμήν, αλλά -σύμφωνα με αξιωματούχους- διεξάγεται έρευνα. Η CIA και η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος σειράς επιθέσεων από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αμερικανικών στόχων. Σύμφωνα με τον Βαχίντ Μουτζντά Αφγάν, του Αναλυτικού και Συμβουλευτικού Κέντρου στην Καμπούλ, το περιστατικό είναι ενδεικτικό της δυσπιστίας που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.