Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Βάσεις για UAV κατασκευάζουν οι ΗΠΑ σε Αφρική και Αραβική Χερσόνησο

Το Πεντάγωνο κατασκευάζει βάσεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Αφρική και Αραβική Χερσόνησο.



Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μυστικά βάσεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ώστε να πλήττουν οργανώσεις συνεργαζόμενες με την Αλ Κάιντα στη Σομαλία και την Υεμένη, σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα.

Μια βάση κατασκευάζεται στην Αιθιοπία, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης αλ-Σαμπάμπ, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, γράφει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν επίσης ένα αεροδρόμιο κάπου στην Αραβική Χερσόνησο για να εξαπολύουν επιθέσεις με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διεξάγονται επίσης συνομιλίες για τη χρήση ενός αεροδρομίου στις Σεϋχέλλες - επί του παρόντος χρησιμεύει ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτελούν περιπόλους πάνω από τη Σομαλία- για την εκτόξευση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Με την κίνηση αυτή διευρύνεται η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ που έχουν ήδη αναπτύξει τέτοιου είδους αεροσκάφη σε επιδρομές με πολλούς νεκρούς στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Υεμένη, γράφει η εφημερίδα.

Οι Σεϋχέλλες φιλοξενούν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Σεπτέμβριο του 2009, επισήμως ορισμένα δεν φέρουν οπλικά συστήματα και εκτελούν πτήσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πειρατείας.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν τη βάση τους στις Σεϋχέλλες, χρησιμοποιούνται επίσης για αποστολές πάνω από τη Σομαλία, 1.300 χιλιόμετρα πιο μακριά.

Τα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι αμερικανοί διπλωμάτες και ο πρόεδρος των Σεϋχελλών Τζέιμς Μίτσελ το Σεπτέμβριο του 2009 συμφώνησαν καταρχήν στη δυνατότητα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μελλοντικά να φέρουν οπλικό εξοπλισμό, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πτήσεις εκτός των Σεϋχελλών αυτό το μήνα, μετά την αναστολή των επιχειρήσεων τον Απρίλιο, δήλωσε ο αντιπλοίαρχος Τζέιμς Στόκμαν, ο εκπρόσωπος της αμερικανικο-αφρικανικής Διοίκησης, η οποία εποπτεύει τη βάση των Σεϋχελλών.

Ο αμερικανικός στρατός έχει στόχο να δημιουργήσει ένα εκτενές δίκτυο παρακολούθησης για να αντιμετωπίζει τις σημερινές και μελλοντικές απειλές της Αλ Κάιντα στην περιοχή, γράφουν τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.

Οι διαπραγματεύσεις με την Αιθιοπία για μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά. Η αφρικανική χώρα έγινε τελευταία πιο συνεργάσιμη υπό το φως της απειλής που αντιμετωπίζει από την οργάνωση αλ-Σαμπάμπ, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.