Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ναυτικά γυμνάσια του κινεζικού στρατού στον Ειρηνικό

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στα τέλη Νοεμβρίου ναυτικά γυμνάσια στη «δυτική περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού», μέσασε πλαίσιο αυξημένων εντάσεων σε εδάφη που διεκδικούν και γείτονες της Κίνας.

«Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα πραγματοποιήσει γυμνάσια στα τέλη Νοεμβρίου στη δυτική περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη το βράδυ το κινεζικό υπουργείο Άμυνας. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί τακτικά τέτοια γυμνάσια, όπως και άλλες χώρες.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που προβλέπεται από το ετήσιο χρονοδιάγραμμά μας και που δεν στρέφεται εναντίον καμιάς ιδιαίτερης χώρας και δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο στόχο», διευκρινίζει το υπουργείο.

Τα ναυτικά αυτά γυμνάσια «είναι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και πρακτικές» και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας «δεν πρόκειται να εμποδιστεί», προσθέτει.

Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται λίγο μετά από ένα ταξίδι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Αυστραλία.

Σε ομιλία του που εκφώνησε στις 16 Νοεμβρίου στην Καμπέρα, ο Ομπάμα επέμεινε στην απαραίτητη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ «είναι εδώ για να μείνουν».

Τα κινεζικά γυμνάσια θεωρούνται συχνά μια μορφή απάντησης στα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας, ΗΠΑ - Φιλιππινών ή ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, τα οποία με τη σειρά τους ερμηνεύονται ως προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο ή την Πιονγιάνγκ.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν συγκρούονται με την Κίνα για την κυριαρχία στο μικρό αρχιπέλαγος των Σπράτλι, των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και το Πεκίνο θεωρεί δικά του. Το Πεκίνο και το Ανόι διεκδικούν επίσης τα νησιά Παρασέλ στην ίδια θάλασσα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.