Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ομπάμα: Διεύρυνση των σχέσεων με τις ασιατικές χώρες


Τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις ασιατικές χώρες και κυρίως με την Κίνα διερευνά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά από τις συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού στη Χονολουλού, επισκέφθηκε την Αυστραλία.

Η παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ασία δεν κινδυνεύει να μειωθεί παρά τις περικοπές των ΗΠΑ σχετικά με την αμυντική πολιτική του, δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή της Αυστραλίας.

Σχετικά με τη πρόθεση της Βόρειας Κορέας να διευρύνει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, ο Ομπάμα δήλωσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοι τους ανησυχούν ιδιαιτέρως, αλλά στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν αλλάξει στάση, η Ουάσιγκτον θα «ενεργήσει αποφασιστικά».

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με την Κίνα και θα αμβλύνουν τις διαφορές των δύο χωρών κυρίως σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«...Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αντιληφθεί το Πεκίνο πόσο σημαντικό είναι οι ηγεσίες των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο να σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κάτι που σαφώς ισχύει και για τον κινεζικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώπιον της αυστραλιανής βουλής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.