Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

“Εμφύλιος” στο Τελ Αβίβ με αφορμή την κρίση με την Τουρκία Η προσέγγιση της Τουρκίας διχάζει την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σε δημοσίευμά της την Δευτέρα η ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz” μεταδίδει την πληροφορία ότι την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Ισραήλ έλαβε χώρα μια ύψιστης σημασίας συνάντηση. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο “CNN TÜRK”, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Lieberman συναντήθηκε με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του (Mossad), Tamir Pardo και συζήτησε μαζί του τις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την “Haaretz”, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Lieberman προχώρησε στην διακοπή της συνεργασίας του υπουργείου του με την Mossad. Σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής εφημερίδας από το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, την Παρασκευή ο κ. Lieberman διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για την ανάμειξη της Mossad στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής γραμμής του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το “CNN TÜRK”, την προηγούμενη περίοδο, η Mossad επιχείρησε να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία δίχως να έχει ενημερώσει το επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Lieberman ισχυρίζεται ότι η σύναψη επαφών με ξένα κράτη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου του.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, η Mossad έχει συνάψει ανεπίσημες επαφές με χώρες όπως την Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και διάφορες αφρικανικές χώρες.

Η “Haaretz” επισημάνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εξωτερικών διέκοψε την συνεργασία του με την Mossad και ότι πλέον δεν μοιράζεται πληροφορίες και αναλύσεις με την συγκεκριμένη υπηρεσία. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο κ. Lieberman επιδιώκει γραπτή συνεννόηση με την Mossad.

Πυρετός στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
Το Ιράκ “κλείνει” τα αεροδρόμια και το FIR του στα πολιτικά αεροπλάνα της Τουρκίας. Ομάδα Τούρκων προσκυνητών δέχεται ένοπλη επίθεση στα εδάφη της Συρίας. Αυτά τα δυο περιστατικά, τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας τις τελευταίες ώρες έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Κυριακή, η Βαγδάτη ανακοίνωσε το “κλείσιμο” του εναέριου χώρου της σε όλα τα πολιτικά αεροσκάφη της Τουρκίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου στα αεροπλάνα της. Η Τουρκία έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο με βάση τις ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις του Ιράκ στην Τουρκία.

Την στιγμή που η Τουρκία συζητούσε την απόφαση του Ιράκ, στην Συρία, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε στην Τουρκία Τούρκους χασάπηδες, οι οποίοι βρέθηκαν στην Μέκκα με αφορμή την μουσουλμανική εορτή της Θυσίας, δέχθηκε ένοπλη επίθεση στα εδάφη της Συρίας. Η επίθεση έλαβε χώρα λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Εξαιτίας της επίθεσης τραυματίστηκαν δυο Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο κρατικό νοσοκομείο της Αντιόχειας.

Για τις δυο εξελίξεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες, οι οποίες επιχειρούν να έρθουν σε επαφή και σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις του Ιράκ, της Συρίας καθώς και με τους αντιφρονούντες της Συρίας.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.