Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Διπλή εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Δύο φορές εισέβαλαν Ιρανοί διαδηλωτές στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Σε επιχείρηση της αστυνομίας που προηγήθηκε, απελευθερώθηκαν έξι όμηροι που εργάζονταν στην πρεσβεία.

Συνεχίζεται η αναταραχή στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, καθώς νεαροί εισέβαλαν για δεύτερη φορά σήμερα στο κτίριο. Όπως αναφέρει το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, «ορισμένοι φοιτητές και πολίτες κατάφεραν να εισβάλλουν ξανά στην βρετανική πρεσβεία» προσθέτοντας, ότι ο διοικητής της Τεχεράνης «προσπαθεί να ηρεμήσει τους φοιτητές».

Οι εισβολές στα κτίρια της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποιά καλεί την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου, ενώ ένας Ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ το 1979.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφαση δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν στο συγκρότημα της πρεσβείας πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ, κρατώντας ομήρους και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, ύστερα οι εισβολείς απωθήθηκαν από τις ιρανικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόντα και απελευθέρωσαν τους έξι ομήρους, που κρατούνταν μέσα στο κτίριο της πρεσβείας.

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ διέψευσε ότι υπήρξαν όμηροι μέσα στην πρεσβεία: «Υπήρχε μία κατάσταση σύγχυσης για την τοποθεσία ορισμένων μελών του προσωπικού. Δεν θα χρησιμοποιούσα όμως τον όρο ομηρία».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η επίθεση είναι «εξωφρενική και ανεύθυνη» και κάλεσε το ιρανικό καθεστώς να διώξει τους υπαίτιους. Επίσης, όπως και ο Χέιγκ, έκανε λόγο για σοβαρές συνέπειες κατά του Ιράν, προσθέτοντας πως η Βρετανία θα εξετάσει τι μέτρα θα ληφθούν, κατά τις επόμενες ημέρες.

Η αστυνομία της Τεχεράνης είχε καταφέρει λίγο νωρίτερα να κλείσει οριστικά την κεντρική πύλη της βρετανικής πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τομέα της Τεχεράνης, κοντά στον Κήπο Κολχάκ, καθώς στο χώρο μπροστά απο την πύλη μερικές εκατοντάδες φοιτητές-διαδηλωτές επιχειρούσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό της διπλωματικής αποστολής.

Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο χώρο της πρεσβείας της Βρετανίας άλλων διαδηλωτών. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές αν όταν έκλεισε οριστικά η αστυνομία την κεντρική πύλη, κάποιος αριθμός διαδηλωτών παρέμενε στο χώρο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αρκετοί από τους «διαδηλωτές» είχαν σκαρφαλώσει στην πύλη της εισόδου ανεμίζοντας ισλαμικές σημαίες, κατέστρεφαν έγγραφα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, ακόμη και πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» μετά την εισβολή που αναφέρθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση.

«Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι' αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας».

Η εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν «ρωμαλέα» μέτρα εάν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ενώ προειδοποίησε το Ιράν με «σοβαρές επιπτώσεις».

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη βουλή χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης της βουλής για την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη που καταδίκασε με την ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιφάσεις περί ομηρίας

Το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr είχε μεταδόσει αμέσως μετά την εισβολή ότι έξι εργαζόμενοι στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Βρετανίας απήχθησαν και κρατούνταν ως όμηροι, αλλά απέσυρε το κείμενο από τον ιστότοπό του μερικά λεπτά αργότερα χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Αρχικά το πρακτορείο ανέφερε ότι «φοιτητές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης πήραν ομήρους έξι ανθρώπους που εργάζονται για τη Βρετανική πρεσβεία στον κήπο Κολχάκ», αναφερόμενο σε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα ορισμένοι ιρανοί διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία καταγγέλλοντας τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο στον χρηματοοικονομικό και πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.

Στο μεταξύ το πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι 200 φοιτητές, μέλη της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής των Μπασιτζί, εισέβαλαν σήμερα και σε ένα δεύτερο κτιριακό συγκρότημα της Βρετανίας στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Οι φοιτητές «απέσπασαν εμπιστευτικά έγγραφα και έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών» της Βρετανίας από το κτίριο, που βρίσκεται στην πρώην κατοικία του πρεσβευτή, ανέφερε το πρακτορείο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το Ιράν από την πλευρά του εξέφρασε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών την λύπη του για την εισβολή στην πρεσβεία: «Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για τις διαδηλώσεις που οδήγησαν σε ορισμένες απαράδεκτες συμπεριφορές. Σεβόμαστε και δεσμευόμαστε από τους διεθνείς κανονισμούς σχετικά με την ασυλία και την ασφάλεια των διπλωματικών και των διπλωματικών αποστολών».

Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον κάλεσε το Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του σχετικά με την προστασία των περσβειών και καταδίκασε την «απαράδεκτη εισβολή».

Την εισβολή καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησαν την καλύτερη προστασία των διπλωματικών αποστολών στη χώρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.