Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πιο κοντά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης η Λιβύη

Reuters, A.P., AFP

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ενα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρέθηκε χθες η Λιβύη, με τον Οσάμα αλ Τζουάλι, τον επικεφαλής της ταξιαρχίας που συνέλαβε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, να ανταμείβεται για τις υπηρεσίες του με το αξίωμα του υπουργού Αμυνας. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, η οποία αποτελείται κυρίως από φιλελεύθερους φιλοδυτικούς υπουργούς και λιγοστούς ισλαμιστές, έρχεται σε μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ διαφορετικών συνιστωσών των αντικανταφικών δυνάμεων.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλραχίμ ελ Κιμπ ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία ως προς τα ονόματα των υπουργών λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, που επισκέπτεται τη Λιβύη. Στη Λιβύη βρέθηκε επίσης χθες και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, για συζητήσεις αναφορικά με το θέμα των δύο καταζητουμένων από το δικαστήριο που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιο και διάδοχο του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ενέδρα το Σάββατο, στην έρημο Σαχάρα, καθώς και για τον Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Καντάφι, για τον οποίο δεν είναι σαφές αν συνελήφθη ή συμφώνησε να παραδοθεί την Κυριακή.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Λιβύη δεν θα παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι στο Διεθνές Δικαστήριο και ότι ο συλληφθείς θα τύχει «δίκαιης δίκης» στη Λιβύη. Τα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν μετά τη σύλληψη του 39χρονου Σαΐφ προδίδουν πολύ πιο πολιτισμένη μεταχείριση, σε σχέση με το βιντεοσκοπημένο λιντσάρισμα και την επιτόπου εκτέλεση του Μουαμάρ Καντάφι, στις 20 Οκτωβρίου.

Ο Σαΐφ, που φέρει επιδέσμους σε τρία δάχτυλα, εμφανίζεται να συζητά με τους άνδρες που τον συνέλαβαν και να τους λέει πόσο λάθος κάνουν που εμπιστεύονται «αυτούς από τη Μισράτα ή τη Βεγγάζη». Οι δύο αυτές πόλεις υπήρξαν προπύργια των αντικανταφικών δυνάμεων. Μετά τη σύλληψή του, ο Σαΐφ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο τρίτο προπύργιο της αντιπολίτευσης, την πόλη Ζιντάν. Κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες ότι η ταξιαρχία που τον συνέλαβε αρνούνταν να τον παραδώσει στην Τρίπολη έως ότου οριστεί υπουργός Αμυνας ο επικεφαλής της, Οσάμα αλ Τζουαλί.

Η συνέντευξη Τύπου για την οριστική ανακοίνωση των ονομάτων αναμενόταν χθες το βράδυ. Ομως χθες το απόγευμα ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι η ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης έχει προσκρούσει σε αντιδράσεις και ότι οι συζητήσεις για την τελική στελέχωση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έχουν ανοίξει εκ νέου.

Σύμφωνα, πάντως, με κατάλογο των υπουργών που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, υπουργός Εξωτερικών ορίζεται ο υπ’ αριθμόν δύο της λιβυκής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο Αλί Ταρχουνί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.