Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΙΑΕΑ: Το Ιράν ετοιμάζει μυστικά πυρηνικό όπλο

BBC

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ, έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία της έκθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Ιράν εργάζεται μυστικά για την απόκτηση πυρηνικού όπλου. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως προϊόν φαντασίας.

- Τι λέει η έκθεση της ΙΑΕΑ;

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν παραμένουν υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ, της οποίας η τελευταία έκθεση είναι πιο λεπτομερής από τις προηγούμενες. Στοιχεία που συγκέντρωσε από τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη και δικές της πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν προέβη σε δραστηριότητες «σχετικές με την ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού». Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες δεν χρησιμεύουν παρά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου, δηλώνει η IAEA. Τα έγγραφά της μιλούν για δοκιμές εκρηκτικών, πειράματα σχετικά με την πυροδότηση πυρηνικού όπλου και εργασίες ενσωμάτωσης πυρηνικού μηχανισμού σε πύραυλο.

- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Γιατί;


Διότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική έκρηξη. Το Ιράν έκρυβε το πρόγραμμα εμπλουτισμού για 18 χρόνια, έτσι το Συμβ. Ασφαλείας καλεί την Τεχεράνη να το αναστείλει έως ότου αποδειχθεί ότι προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

- Πώς δικαιολογεί το Ιράν την άρνησή του να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Με βάση τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, NPT, μια υπογράφουσα χώρα έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει ουράνιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυρηνική ενέργεια. Οι χώρες αυτές πρέπει να τελούν υπό την επιτήρηση της ΙΑΕΑ. Στο Ιράν γίνονται επιθεωρήσεις, αλλά όχι με τους πιο αυστηρούς κανόνες, καθώς δεν συμφωνεί με αυτούς. Το Ιράν υποστηρίζει ότι απλώς πράττει όσα επιτρέπει η συνθήκη και καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ είναι πολιτικά υποκινούμενες.

- Πόσο σύντομα μπορεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα;

Αυτό εξαρτάται από το Ιράν, και το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν θα το κάνει. Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι από τεχνική άποψη μπορεί να παράξει εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνική βόμβα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Αμερικανός στρατηγός δήλωσε τον Απρίλιο του 2010 ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μετά από αυτό για να κατασκευάσει τον μηχανισμό. Ο αρχηγός της CIA, Λίον Πανέτα, δήλωσε τον Ιούνιο του 2010 ότι ενδεχομένως να χρειαστούν δύο χρόνια. Θεωρητικά, το Ιράν θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη NPT, γνωστοποιώντας την απόφασή του τρεις μήνες νωρίτερα και έπειτα θα είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Ωστόσο, με μια τέτοια κίνηση θα αφήσει υποψίες και θα εκθέσει το Ιράν στο κίνδυνο επιθέσεων.

- Ποιες είναι οι πιθανότητες μιας επίθεσης κατά του Ιράν;

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα φέρει μεγάλη αστάθεια. Ελπίζουν, κατά τα φαινόμενα, πως παρότι το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα επιχειρήσει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία την ύπαρξη της πυρηνικής απειλής, συνεπώς η πιθανότητα μιας επίθεσης, τουλάχιστον από το Ισραήλ, παραμένει. Οι αποκαλύψεις της WikiLeaks έδειξαν ότι αραβικά κράτη του Κόλπου απηύθυναν έκκληση στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν.

Με έκθεσή τους το 2007, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποβάθμισαν την πιθανότητα κατασκευής ιρανικού πυρηνικού όπλου. Εκτίμησαν πως το Ιράν δρομολόγησε πυρηνικό πρόγραμμα γι' αυτό τον σκοπό έως το 2003, αλλά διαπίστωσαν ότι αυτό έχει ανασταλεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100013_30/11/2011_464524

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.