Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τουλάχιστον δύο νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην Αίγυπτο

Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Αίγυπτος, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, χθες και σήμερα το πρωί, με 2 νεκρούς διαδηλωτές (έναν στο Κάιρο και έναν στην Αλεξάνδρεια) και 928 τραυματίες (ανάμεσά τους 49 αστυνομικοί), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «αναφέρονται, περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας, τρεις νεκροί». Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Η πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης, έχοντας ξαναπεράσει από χθες υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών, που απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σάραφ, συνεχίζοντας τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχίζοντας έναν πολύωρο πετροπόλεμο, έχοντας κάψει μία κλούβα της αστυνομίας και έχοντας δείξει την αντίθεσή τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κρατικά αυτοκίνητα ακόμη και μέσα μαζικής μεταφοράς που ενδεχομένως προσεγγίζουν την πλατεία, ενώ από το πρωί έχουν ακουστεί στον χώρο πυροβολισμοί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποιεί ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.

Τα γεγονότα αυτά θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας της 28ης Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι που ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν την προεκλογική τους εκστρατεία, για τις εκλογές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και που αποτελεί τελικά και το διακύβευμα της ίδιας της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Έκτακτη συνάντηση του στρατιωτικού συμβουλίου

Στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, προσπαθώντας να τούς απομακρύνουν από την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ το στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου που κυβερνά τη χώρα θα συναντηθεί εκτάκτως σήμερα μετά από τις συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές επιτέθηκαν εναντίον μιας νοσοκομειακής μονάδας που είχε στηθεί κοντά στην πλατεία Ταχρίρ προκειμένου να βοηθηθούν οι τραυματίες και όσοι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα.

Ακόμη, οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν φωτιά σε αρκετές σκηνές που είχαν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο, την ώρα που οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ξαναμπούν στην πλατεία, ανέφεραν ακτιβιστές.

Δεν αναβάλλεται η διεξαγωγή των εκλογών

«Την 28η Νοεμβρίου, όπως δηλαδή έχει προγραμματιστεί, θα γίνει (στην Αίγυπτο) η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών», ανακοίνωσε σήμερα στο τέλος ενός έκτακτου υπουργικού συμβούλιου η κυβέρνηση. Την κυβερνητική ανακοίνωση μετέδωσαν, ήδη, τα δημόσια μμε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.