Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κοινή γραμμή για τα πυρηνικά του Ιράν

Η έκθεση της ΙΑΕΑ προσφέρει στο Ισραήλ δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης

BBC, AFP, Reuters


Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν –την Πέμπτη– σ’ ένα σχέδιο απόφασης, που εκφράζει «αυξανόμενη ανησυχία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την έκθεση της ΙΑΕΑ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία έκανε λόγο για εκτροπή του προς την κατεύθυνση της κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η έκθεση προσέφερε στο Ισραήλ το έναυσμα, για να παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει αμέσως, προκειμένου να αποτρέψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Ορισμένοι, μάλιστα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» έφθασαν μέχρι του σημείου να ισχυριστούν ότι η έκθεση προσφέρει στο Τελ Αβίβ την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς μια τέτοια εξέλιξη: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αν και προσπαθούμε να πείσουμε τους ξένους ηγέτες να επιβάλουν σκληρές και συγκεκριμένες κυρώσεις, για να σταματήσουν το Ιράν», είπε, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της ΙΑΕΑ, στη Βιέννη, την Πέμπτη. Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν στρέφεται μόνο κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά της παγκόσμιας τάξης συνολικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πράγματι, διπλωματικοί κύκλοι στη Βιέννη έκαναν λόγο για συμβιβαστικό κείμενο, μεταξύ των δυτικών κρατών, που θα προτιμούσαν μεν σκληρότερη γλώσσα έναντι της Τεχεράνης, αλλά προσκρούουν στις αντιρρήσεις της Κίνας και της Ρωσίας. Το σχέδιο απόφασης, που εισηγούνται οι έξι μεγάλες δυνάμεις, που εμπλέκονται στο ιρανικό ζήτημα –ήτοι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία– καλεί το Ιράν «να συμμετάσχει σοβαρά και χωρίς προϋποθέσεις σε διαπραγματεύσεις», αναφορικά με τις υφιστάμενες ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δεν ευοδώθηκε, ωστόσο, η απόπειρα, ορισμένων δυτικών Μέσων να αποδώσουν σε ισραηλινό δάκτυλο την πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση των Φρουρών της Επανάστασης. Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, διέψευσε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την έκρηξη, ανάμεσα στα θύματα της οποίας ήταν ο στρατηγός Χασάν Μοκαντάμ, με ενεργό ρόλο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.